More srušilo jednog od dvanaest australskih apostola

JEDNA od famoznih sedimentnih stijena koje su svijetu poznate kao 12 australskih apostola sasvim se iznenadno srušila u ocean.

Glavni čuvar lokalnog parka Alex Green rekao je kako je jedna obitelj tijekom turističkog razgledavanja bila vrlo blizu mjesta na kojem se srušila prekrasna stijena. Član obitelji fotoaparatom je uhvatio upravo trenutak prije negoli je stijena nestala u modrim prostranstvima.

Potom je izjavio kako je nevjerojatan događaj gledati u stijenu koja nakon vijekova postojanja u sekundi pada u more, te iza sebe ostavlja tek pjenu i dio grebena na koji je bila pričvršćena.

Tako je iza primamljive atrakcije ostao tek poveći kamen, nekih desetak metara iznad razine mora.

Alex Green pojasnio je kako je kolaps 45 metara visoke stijene dio prirodnog procesa erozije koja je i uzrok nastajanja ovakvo razvedene i grube obale.

Deseci tisuća ljudi svake godine obiđu 12 apostola koji se nalaze u saveznoj australskoj državi Victoria.

Stijene su inače sastavljenje od kamenja starog više od 20 milijuna godina, a nastale su neprestanom morskom erozijom nad mekanim sedimentnim dijelovima australskih grebena i klifova u Port Campbellu.

Stijena koja se srušila u nedjelju nije prvi takav slučaj, jer je u siječnju 1990. formacija poznata kao London Brigde također nestala među oceanskim valovima.

Turisti koji su se našli na mjestu nesreće spašeni su s dolaskom helikoptera.

Green tvrdi kako nema opasnosti za ljude nakon rušenja apostola u more, te kako će vlasti i dalje motriti i okolne stijene.

Pročitajte više