Može li Microsoft sabotirati Call of Duty na PlayStationu?

Foto: Press

SONY već neko vrijeme aktivno diže paniku oko Microsoftove kupnje Activision Blizzarda tvrdeći da bi Microsoft mogao ponuditi inferiornu verziju igara hit franšize Call of Duty na PlayStation konzolama.

Iako je strah donekle opravdan, pogotovo ako u obzir uzmemo to da su CoD naslovi redovito najprodavanije igre na toj platformi, iz Microsofta poručuju da Sony nema razloga za brigu.

U svojem najnovijem obraćanju britanskim regulatornim tijelima, Microsoft je odgovorio na Sonyjeve pritužbe vezane za budućnost ove franšize na njihovim konzolama. Microsoft je ponudio rješenje za ovu situaciju.

Tvrde da bi trenutni prijedlog potaknuo tvorce i izdavače Call of Duty naslova da stvore PlayStation verziju koja bi bila optimizirana za tu platformu.

"Microsoft će imati svaki mogući poticaj razviti igru s optimiziranom podrškom za PS5 značajke kao što su haptika i za buduće konzole kako bi maksimizirali prodaju na toj platformi", stoji u prijedlogu.

Nesigurna budućnost uspješne franšize na PlayStationu

Osim toga, raspisali su se i o ponuđenom desetogodišnjem dogovoru sa Sonyjem napisavši da je deset godina i više nego dovoljno vremena da Sony stvori alternativu za CoD, a to ide u prilog tome da Microsoft nesumnjivo planira CoD kad-tad učiniti ekskluzivom. I dok je to donekle razumljivo s obzirom na milijarde dolara koje su spremni potrošiti, Call of Duty oduvijek je bio multiplatformski naslov, a s obzirom na dominantni položaj na tržištu, potencijalni odlazak PS igrača mogao bi osjetno narušiti uspjeh franšize.

Ranije ovog mjeseca, Sony je izrazio zabrinutost zbog mogućnosti da Microsoft podigne cijenu Call of Duty naslova za PlayStation, prioritizira verziju za Xbox ili objavi "bugovite" verzije za PS.

Inače, Call of Duty glavni je kamen spoticanja između Microsofta i Sonyja. Njihov stav je da će Microsoftov ponuđeni desetogodišnji dogovor "nepopravljivo naštetiti konkurenciji", dok je Microsoft istovremeno najavio da će CoD dovesti na apsolutno sve platforme, uključujući i Nintendo Switch, što je pak izazvalo skepsu kod dijela javnosti zbog opravdane sumnje da bi tako zahtjevni uopće mogli funkcionirati na već ionako preslaboj konzoli.

Sony je, između ostalog, istaknuo i da se Battlefield ne može mjeriti s Call of Dutyjem i da Game Pass osjetno vodi u usporedbi s PlayStation Plusom.

Pročitajte više