Mrzite li Valentinovo?

14. VELJAČE je kod samaca najomraženiji dan. Okreće li se i vama želudac šetajući po gradu, gledajući ta ogromna crvena srca, izloge u kojima se ne vidi roba i ponuda dućana, već samo plakati zaljubljenih parova i sladunjavi natpisi na njima?

Ako ste i vi jedan od onih kojima se zamrači pred očima zakoračivši u grad, ili ste samac ili ste totalni antiromantičar.

Iako ste možda samac po vlastitom izboru, jer volite svoju slobodu i neovisnost, prodavači i vas sa svih strana bombardiraju savjetima kako iznenaditi dragu/dragoga, kako mu/joj pokazati svoju naklonost i ljubav te priuštiti nezaboravni provod.

No, ponekad se zaboravlja samo jedna stvar: da neke ljude muči samo jedna sitnica, a to je nepostojanje nje ili njega.

Lako bi bilo reći da se Valentinovo toliko komercijaliziralo da ima zaista malo, ili nimalo, veze s ljubavlju. No, jako je malo utjehe u tome kada vidite horde zaljubljenih kako šetaju držeći se za ruke, sjede u restoranima gugučući jedno drugome na uho.

Ako si niste nabavili dodatni paket živaca, s povećanom memorijom i izdržljivošću, evo nekoliko savjeta za preživljavanje ovog dana.
Kao prvo, sjetite se da je ovih dana vaš novčanik ostao netaknut i da nećete otplaćivati poklon još mjesecima nakon što prođe taj jedan jedini dan, i živjeti na bombonima do zadnje rate.

Sjetite se i da se nemate s kime svađati oko izbora restorana, koncerta ili kina, da niste prisiljeni stajati u kilometarskim kolonama pred shopping centrima kako si se ogrebali za neku sitnicu.

Ne nasjedajte vjerovanju da su ljudi u vezama sretniji i da imaju "bogatiji" život, jer tako samo hranite osjećaj osamljenosti, ljutnje, pa čak i bijesa.

Također, nemojte sebe projicirati kroz ljubavni status, jer vi postojite i kada niste u vezi. I dalje ste osoba sa vlastitim integritetom i osobnošću, svojim kvalitetama i manama. Čisto sumnjam da bi vas veza učinila boljom osobom. Možda samo malo više ucviljenom, slatkorječivom i zaluđenom nekim idealima.

Ako ste nedavno prekinuli dužu vezu, mora da vam je gore nego nekim drugima. Ipak, samosažaljenje je toliko jadno i nisko, da je odavno izašlo iz mode. Pa čemu služe prijatelji? Nađite nekoga tko je također sam, provedite se kao nikada u životu, ili slinite jedno drugome po ramenu. Kažu da je u dvoje uvijek lakše. I zanimljivije.

Ako niste sami svojom voljom, poradite na sebi. Nema šanse da su baš uvijek drugi krivi za sve probleme. Zato, upišite jogu, lončarski tečaj, ples, strani jezik, počnite trčati. Ili se jednostavno zavalite u krevet i čitajte. Sada radite sve ono što možda niste mogli dok ste bili vezani ljubavnim nitima. Samopouzdanje će vam skočiti do neba.

Ili se jednostavno razmazite: uplatite masažu, kupite besramno skupe cipele za kojima slinite već godinu dana, otiđite u kino (samo ne na sladunjavu komediju tipa "živjeli su sretno do kraja života"), otputujte van grada.

Ima toliko mogućnosti da preživite ovaj dan.

I smijte se ljudima koji rade toliku graju i strku, gubeći živce oko nečega što će trajati samo 24 sata.

I.Š.

Pročitajte više