Na domaću kuhinju "pao" cijeli svijet: Naši kuhari najnagrađivaniji

ISTANUL Gastronomy Festival, natjecanje koje je organizirano od strane TAF-a (Savez svih kuharskih udruga Turske) i pod preporukom WACS-a, okupilo je preko 1000 kuhara iz cijelog svijeta. Festival se održao već sedmu godinu zaredom u prostoru Tuyap Expo centa u Istambulu.

Kuhari Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija i Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije, prvi put su sudjelovali na međunarodno natjecanju profesionalnih kuhara koje se održava van Hrvatske. Naš tim bio je sastavljen od šest kuhara,  Pero Savanović, Frane Šerka, Željko Neven Bremec, Nikša Ivičević, Ivan Buzolić i Tonči Matulić branili su naše boje. Među 1000 natjecatelja koji su se natjecali u 30 kategorija naši kuhari koji su prijavili 8 kategorija osvojili su nekoliko medalja:

>Nikša Ivičević, majstor kuhar I. reda, šef kuhinje konobe Bukara u Drveniku, predsjednik Ceha za ugostiteljstvo i turizm Obrtničke komore Splitsko dalmatinske županije – Etnička kuhinja

>Tonči Matulić, šef kuhinje konobe Toni iz Dola na Braču  – Moderna kuhinja

>Pero Savanović, majstor kuhar I. reda, voditelj Kuharske akademije u Splitu – Tjestenina i Mediteranska kuhinja

>Željko Neven Bremec, šef kuhinje Gradske kavane Lovran, aktualni Kuhar godine, pobjednik ovogodišnjeg međunarodnog natjecanja profesionalnih kuhara "Biser mora" 2009., Makarska – Janjetina i Tjestenina

>Frane Šerka, šef kuhinje tratoria Alegria – Gljive i Riba

Najveće iznenađenje koje je zadivilo žiri Istambul Gastronomy Festivala bila je činjenica da su naši kuhari na prvom internacionalnom nastupu uspjeli osvojiti ovoliki broj medalja. Ovo je bila najbolja promocija i dokaz kvalitete hrvatske gastronomije.

S.C.
Foto: Boško Perlain

Pročitajte više