Na splitsku izložbu Stephana Lupina dolaze poznati svjetski kolekcionari i art dealeri

Foto: Press

SPLITSKI ljubitelji umjetnosti imat će priliku od 29. srpnja do 17. kolovoza razgledati provokativnu izložbu Stephana Lupina u Galeriji fotografije u Marmontovoj 5.

"Bit će prikazane odabrane vintage fotografije, njih 15-ak, 12 fotografija skulptura jer galerija nije velika pa ne stanu samo skulpture, četiri drvene skulpture iz zadnjeg perioda te dvije maske, maska Lucifera i maska American Indian Spirit. Naći će se tu i dvije slike Lupinizma", rekao je za Index Lupino, koji se uoči izložbe odmara na Hvaru.

Kako nam je otkrio sam Lupino, na izložbu će doći nekoliko poznatih kolekcionara i art dealera poput Damira Jandričeka i Tala Edagrsa s prijateljima ljubiteljima umjetnosti te odvjetnika Silvija Hraste.

Izložba fotografija, slika i skulptura u Splitu održava se uoči Lupinova puta u New York, gdje će s vlasnikom jedne od najpoznatijih galerija Domenicom Vaccom dogovoriti detalje samostalne izložbe koju će održati u Velikoj Jabuci. Podjetimo, skulptura Stephana Lupina "Fire Woman" zaštitni je znak ekskluzivnog kluba i galerije Domenico Vacca, koji se smjestio na križanju čuvene njujorške Pete avenije i 55 ulice.

Kako nam kaže, u naponu je snage i radi gotovo 24 sata dnevno, a volio bi kad bi u Hrvatskoj dobio priliku kakve dobiva vani. 

"Samouk i veoma inspirativan, Lupino je slavljen zbog razvoja škole Lupinizma, izraženog kroz čvrste materijale i multimediju. Njegov rad otkriva nepokolebljiv nagon za reinterpretacijom ikonografskih motiva preuzetih iz popularne povijesne i suvremene kulture i narodne tradicije. U njemu se dotiče religije, literarnih tema, popularnih kulturoloških rituala i obreda među kojima su Roc'n'Roll i Pop Art, kao i ekstremna nacionalna i individualna ponašanja", napisao je o njemu kritičar umjetnosti i profesor na Oxfordu Andrew Hemingway.

"Lupinizam provocira. Lupinizam provocira fotografijama ispraznosti navodnog glamura. Fotografijama noćnog polusvijeta. Fotografijama transvestita, kurvi, hermafrodita. Fotografijama božanstvenih super modela praznih pogleda. Provocira nadom, bolom, tugom, strahom, očajem i pomirenošću u očima smrtno bolesne djece. Provocira ženama koje su muškarci i muškarcima koji su žene. Provocira skulpturama koje su fotografije, slikama koje su reljefi, namještajem koji je skulptura. Provocira tako da ističe ono što svi znamo, i što nas intimno čak i muči, ali guramo od sebe jer je tako lakše. Lupinizam ima ‘Cojones’ javno reći što svi mislimo", o radovima Lupina napisao je kritičar Igor Maroević.

Pročitajte više