Na televiziji sve više seksa

SEKS, seks i još seksa, zaključak je jedne studije koja je nastala analizom sadržaja tv programa tijekom ove i prošle godine u SAD-u. Studiju je objavila neprofitna fundacija Kaiser Family Foundation (KFF) na temelju analize programa američkih tv kuća  ABC, CBS, NBC, Fox, WB, PBS, Lifetime, TNT, USA Network i HBO.

Televizija je prekrcana seksom. Tijekom posljednjeg istraživanja, praćenjem jednotjednog sadržaja programa navedenih tv kuća, zabilježeno je oko 3.800 scena seksualnog sadržaja u više od 1.100 raznih emisija, navodi se u zaključku KFF-ove studije.

To je dvostruko više od prikazanih scena zabilježenih po istim kriterijima 1998. godine, kada je KFF proveo prvo takvo istraživanje.

No, dok je znatno poraslo prikazivanje scena seksa kao i scena u kojima se seks na bilo koji način spominje, na razini iz 2002. godine ostao je postotak scena u kojima se objašnjava opasnost rizičnog seksualnog ponašanja.

Svega 14 posto emisija u kojima je bilo scena seksa (od ljubljenja do koitusa) ili se o seksu govorilo, imalo je i sadržaj koji je pojašnjavao pojmove kao što su siguran seks, kontracepcija, seksualna apstinencija i slično.

"Scenaristi i producenti su shvatili da seks mogu koristiti u zabavnom programu, a to ih ništa ne košta u odnosu na to koliki im je porast gledanosti. A mi znamo iz naših istraživanja kakve to učinke ima na djecu koja to gledaju." - rekla je potpredsjednica Kaiser Family Fundacije Vicky Rideout.

Naime, djeca koja su u mlađoj dobi višekratno izložena gledanju seksualnih scena postaju ranije seksualno aktivna, nego što je to slučaj s djecom koja nisu gledala programe sa seksualnim sadržajem, zaključuje KFF-ova studija.

Henry J. Kaiser Family Foundation je filantropska skupina koja se bavi proučavanjem ljudskog zdravlja, uključujući pitanja ljudske reprodukcije i AIDS-a, te nije strukturno vezana uz Kaiserovu zdravstvenu organizaciju.

Pročitajte više