Na Zemlju će uskoro pasti misteriozni objekt WT1190F

Screenshot: YouTube

ZNANSTVENICI tvrde da će 13. studenog na Zemlju pasti misteriozan objekt veličine oko dva metra. Predviđa se da će pasti oko 5 sati i 20 minuta po našem vremenu u Indijski ocean, oko 65 kilometara od južnog vrha Šri Lanke.

Uočen je 18. veljače 2013. godine, no tada su znanstvenici mislili da je asteroid. Potom su mu izgubili trag negdje daleko izvan orbite Mjeseca. Ugledali su ga 19. studenog te godine, no onda im je opet nestao. Ponovno su ga ugledali 3. listopada, kad je bilo sigurno da će pasti na Zemlju. Prozvali su ga WT1190F.

Astronomi s Catalina Sky Survey na Sveučilištu Arizona utvrdili su da taj objekt obilazi oko Zemlje u ekstremno izduženoj eliptičnoj orbiti koja jednim dijelom ulazi ispod razine geosinkronih satelita, dok se s druge strane razvlači na udaljenost dvostruko veću od udaljenosti Mjeseca. To pokazuje da ima malu masu u odnosu na veličinu, što znači da bi mogao biti šuplje tijelo. To ukazuje i na to i da nije običan asteroid. Neki misle da je riječ o svemirskom smeću zaostalom iz prijašnjih svemirskih misija.

"Mogao bi biti dio rakete ili panela iz neke nedavne misije na Mjesec. Možda je star nekoliko desetljeća, čak iz ere Apolla. Recimo, tijelo koje smo vidjeli u Zemljinoj orbiti 2002. godine potvrđeno je kao dio rakete Saturn V kojom je lansiran prvi čovjek koji je sletio na mjesec", istaknula je Traci Watson iz Naturea.

Ako je ta teza istinita, bit će to prvi poznati objekt iz svemirskih misija koji je pao nazad na Zemlju. 

Pročitajte više