Ovo su bile najbolje videoigre u 2023.

Foto: Press

MALO je reći da je ovo bila dobra godina za videoigre. Štoviše, bilo bi daleko točnije reći da je ovo bila jedna od najboljih godina u povijesti gaming industrije. 

Na naplatu su stigle sve one pandemijom odgođene igre i, ako ste recenzent, bilo je gotovo nemoguće u svoj raspored uvrstiti sve ono što ste željeli isprobati. 

Istina, bilo je tu i kriminalno loših igara, kao što su neobjašnjivo loš Lord of the Rings: Gollum i Crime Boss: Rockay City, propuštenih prilika kao što je Redfall i single player kampanja Call of Dutyja ili tragikomičnih podvala kao što je The Day Before, ali previše je dobrih igara da bismo se predugo bavili onima koje to nisu. 

Sve u svemu, odlična godina za gaming pa, da ne gubimo vrijeme, krenimo na one najbolje.  

Baldur's Gate 3

 

>

Larian je ovom igrom bez pretjerivanja samostalno udahnuo novi život RPG žanru jer čak i mi stari igrači, koji smo odrasli na prve dvije igre, Icewind Daleu, Planescape Tormentu ili prva dva Fallouta, svjesni smo da je žanr svih ovih godina živio, ali i da mu je trebao ozbiljan makeover. 

Upravo se to dogodilo s trojkom koja je sve ono što volimo kod ove franšize "biowareski" osvježila, servirajući nam igru bogate priče, raskošnih mapa i slojevitih likova, što će mnoge podsjetiti na klasike kao što su Mass Effect i Dragon Age: Origins, od kojih su svaka na svoj načine predstavljale novi život RPG-a u svojoj eri. 

Larian je u isto vrijeme postao i nova referentna točka za gigante kao što je Bethesda, čiji je ovogodišnji Starfield, unatoč mnogim pozitivnim stranama, još jednom pokazao umorno lice prenapuhanih RPG-ova koji nakon sati i sati trabunjanja o slojevitosti na kraju donose plošno iskustvo koje će postati bolje samo zahvaljujući modderima i njihovim neumornim nastojanjima da igrama daju ono što su developeri trebali, a Larian jest učinio. 

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Nova Zelda nastavlja putem koji je utabao izvrsni Breath of the Wild, ali u isto vrijeme uspijeva biti veća, originalnija i značajnija. Ne donosi neke dramatične razlike u odnosu na prethodnika, međutim, uspijeva to nadoknaditi gomilom sitnih preinaka i jednim potpuno novim mehanizmom koji evocira sve ono zbog čega volimo Nintendo. 

Možda je malo "preeldenringična" i otvorena za ljubitelje klasičnih 3D Zelda naslova, ali označava novi smjer, koji možda neće bez riječi ostaviti stare fanove, ali dobit će hrpu novih. 

Cocoon

 

Annapurna Interactive ima još jedan dragulj u svom katalogu, a ovog puta radi se o igri ljudi koji su nam dali indie remek-djela Limbo i Inside. Originalni puzzler, čiju inovativnost treba nagraditi jer riječ je o jednoj od boljih igara unutar žanra te savršenom debiju Geometric Interactivea, od kojeg u nadolazećim godinama očekujemo puno. 

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty

Ovaj DLC je sam po sebi izvrstan dodatak koji kvalitetno proširuje baznu igru, ali to nije jedini razlog zbog kojeg je Cyberpunk završio na ovoj listi. 

Naslov koji je 2020. neoprostivo razočarao sve vlasnike konzola u 2023. se vratio u velikom stilu i sada je doslovno riječ o potpuno novoj igri, koja je ispunila sva obećanja ambicioznih Poljaka. 

I naravno da će neki (čak i opravdano) reći da one koji su vam lagali, kao što je CD Projekt Red lagao vlasnicima konzola, ne treba pohvaliti zato što su tri godine kasnije napokon isporučili igru koju su obećali. U isto vrijeme ovo je bez ikakve sumnje comeback godine i hvalevrijedan pokušaj CDR-a da se iskupi konzolašima. Bilo bi još bolje da su vlasnici konzola Phantom Liberty dobili besplatno, ali treba biti realan. 

Cyberpunk je i dalje prepun sitnih bugova, problema vezanih za mehaniku igre i činjenica je da to još uvijek nije igra koju je CDR najavio, ali sada je barem riječ o vizualno impresivnoj igri pomirenoj s onime što stvarno jest - GTA klon. I to je nije kritika. Štoviše, ovo je jedna od ponajboljih GTA kopija. 

Resident Evil 4 Remake

 

Na ovom mjestu mogao je biti i remake Dead Spacea jer oba su remakea promijenila puno više nego što biste očekivali, a pritom zadržala šarm izvornika. RE 4 opravdao je svoju poziciju na listi tako što je u istoj godini izdao i DLC Separate Ways i VR verziju igre i oba su dodatka već ionako izvrsnu igru učinili boljom.

Kad smo već kod remakeova, svakako treba spomenuti i Red Dead Redemption za Switch. Iako na PlayStationu nije ništa više od upscalea kakav već postoji na Xboxu, Switch je dobio nevjerojatnu igru o kojoj se nije dovoljno pričalo u godini prepunoj odličnih igara.   

Super Mario Bros. Wonder

Iako se franšiza nikada nije u potpunosti oprostila od 2D verzije svog najpopularnijeg junaka, Super Mario se u 2023. uspješno vratio na početke. Dvodimenzionalni dodaci serijalu nikada nisu kvalitetno zaživjeli jednom kada je na scenu stupio Super Mario 64. 

Izuzev Super Mario Makera, vodoinstalater se nakon 1996. nije mogao pohvaliti pretjerano zanimljivim 2D naslovima. New Super Mario Bros. u svojim nebrojenim varijantama zapravo nikada nije do kraja ispunio očekivanja. I upravo su zato očekivanja bila zauzdana jednom kada je Nintendo najavio da će nova Mario igra biti dvodimenzionalna. 

No, Wonder ne samo da je bolji od novijih 2D naslova već je jedna od najboljih igara u serijalu. Količina svježih ideja koje su Takashi Tezuka i ekipa uspjeli ubaciti u novi side-scroller osvježila je i serijal, ali i žanr 2D platformera, od kojih će mnogi u budućnosti zasigurno posuđivati bezbroj novih mehanika igre  

Dave The Diver

 

Dave The Diver je mnogo toga. Pokušajte zamisliti dvadesetak različitih i podjednako kvalitetnih igara sklopljenih u jedan simulator podvodnog ribolova/sushi restorana i dobit ćete onaj glavni dio igre, a ta igra nastavlja se razvijati u bezbroj neočekivanih i bizarnih smjerova. Neki će možda zamjerati to što po barem jednoj definiciji nije klasičan indie naslov, ali to je manje bitno jer radi se o briljantnoj maloj velikoj igri koja će vas uvući ako joj to dopustite. 

Alan Wake II

Remedy je gotovo od samih početaka gradio svoj specifičan stil i s vremenom ga rafinirao do detalja, da bi zasjao punim sjajem u briljantnom nastavku Alana Wakea. Realno gledajući, dvojka nikada neće biti bestseler godine i to zapravo i nije preveliko iznenađenje uzmemo li u obzir da Remedy ovog puta radi nešto čega AAA naslovima nasušno nedostaje, a to je hrabrost da se odmaknu od provjerenog recepta i učine nešto potpuno drugačije. 

Remedyju je to pošlo za rukom i stvorio je jedinstveno iskustvo koje ne oduševljava samo u narativnom već i u tehničkom smislu. 

Ovo je vizualno impresivna igra s dovoljno odlično osmišljene akcije i mehanika koje zadržavaju svježinu do samog kraja. Je li to klasični crowdpleaser kao neki drugi naslovi s liste? Ne, ali nadajmo se da će oduševljenje kritičara rezultirati time da će igrači u barem malo većem broju dati šansu uistinu fenomenalnoj igri koja je zasluženo završila na vrhovima mnogih lista najboljih igara 2023. 

Viewfinder

Sea of Stars, Planet of Lana, Jusant ili čak veći naslovi poput Lies of P ili Final Fantasy XVI. Sve ove igre mogle su bez problema biti na ovom mjestu, ali odluka je na kraju ipak pala na Viewfinder, i to zbog mehanike kakvu još nismo vidjeli i koja na papiru djeluje kao nešto što u praksi nikada ne bi moglo funkcionirati. Međutim, funkcionira i funkcionira savršeno. 

Stvaranje novih puteva korištenjem postojećih ili novonastalih slika istovremeno djeluje kao nevjerojatno bazičan i suludo kompleksan pristup i zaista je nešto što trebate isprobati i što, naposljetku, zaslužuje priznanje uvrštavanjem u što više lista najboljih igara godine. 

Marvel's Spider-Man 2

 

Insomniac je Sonyjeva zlatna koka i studio koji zaslužuje apsolutno divljenje. Nedavno curenje informacija bilo je ogroman udarac za razvojni tim i Sony, ali taj hakerski napad samo je zacementirao status Insomniaca koji je i ove godine uspio stvoriti nešto uistinu vrijedno divljenja. 

Nastavak Spider-Mana je sve ono što očekujemo od akcijske avanture, od igara o super junacima, od AAA naslova, igara na novoj generaciji konzola i PS5 ekskluziva. 

Ovo je ušminkan, velik i besprijekorno odrađen AAA naslov koji, svidjelo se to nekima ili ne, igra na sigurno, ali pritom uspijeva na svakom koraku. Iako nije prva velika ekskluziva za peticu, imate osjećaj da jest jer jednostavno izgleda veće, ljepše i brže od bilo čega što smo do sad vidjeli. 

Pročitajte više