"Najduži dan" razotkriva najteže dane pirotehničara, redatelja, voditelja Vukovarske ade...

Foto: HRT

POSTOJI niz profesija koje u svom ciklusu imaju jedan dan koji je specifičan, u kojem se mora pokazati sve znanje, iskustvo i vještine. Dokumentarni serijal "Najduži dan", koji započinje s emitiranjem na HRT-u 19. studenog, u svojih deset epizoda bavi se upravo takvim zanimanjima.

Prva epizoda ponešto je drugačija od ostalih devet.

"Počinjemo s epizodom o Vukovarskoj adi na zadnji dan sezone. Priča je to o Vukovaru koji slavi život, koji je okrenut onome što se događa danas, a ne jučer", ispričao je za Index jedan od producenata i scenarista serije Nebojša Taraba.

Datum početka emitiranja serijala, dan nakon pada Vukovara, slučajno se poklopio pa su u producentskoj kući Drugi plan odlučili otvoriti serijal upravo epizodom o tom gradu.

"Oni su športsko-ribolovno društvo, a svi članovi su veterani Domovinskog rata. U koncesiju su uzeli Vukovarsku adu i napravili pravu rivijeru. Paze na red, a maknuli su svaku mogućnost sukoba, čak paze koje radio postoje slušaju i izbjegavaju neke krive pjesme, jer ne žele da kriva pjesma isprovocira nešto što ne žele. Gostiju imaju sa svih strana, a čak imaju i kamp tamo", opisao nam je djelić prve epizode.

Serijal su snimali od prosinca prošle godine do početka rujna ove. U sljedećih devet epizoda bave se najdužim danima u životu raznih ljudi.

"Ostale epizode prate između ostalog pirotehničara, pa su tako prvi put kamere ušle u minsko polje. Pratimo redatelja Ivicu Buljana na dan premijere predstave 'Elementarne čestice', koja je kontroverzna sama po sebi, a mi smo se koncentrirali na profesiju redatelja na taj dan", započeo nam je pričati Taraba.

Dodaje da su pratili i arhitekta na dan predaje velikog hotela investitorima, kontrolora leta u kolovozu, kad nad hrvatskom nadlijeće 2500 aviona, smetlara na Ultri koji imaju malo vremena između dva partija da očiste cijeli polju te šefa alkarske ergele na dan Alke.

"Osim toga pratimo i chefa u top restoranu, koji mora napraviti večeru od sedam sljedova, odnosno u dva sata izbaciti iz kuhinje 350 tanjura i mlade modne kreatorice koje se moraju predstaviti nakon diplome", opisao je.

Željeli su objasniti nečiju motivaciju i otkriti zbog čega se bavi tim poslom. Primjerice, pirotehničare su snimali zadnjeg dana dvotjedne šihte, kad je posao jednako težak kao i svih ostalih dana, a koncentracija im popušta, odnosno na dan kad se događa najviše nesreća u minskom polju. 

Pročitajte više