Najljepše doba u godini: Što nikako ne propustiti ovog adventa u Zagrebu

Foto: Press/Index

Lampice se pale, miriši kuhano vino i pečene kobasice, ušećereni bademi... da, optimizam i veselje su u zraku. Uz sva tragična događanja u svijetu, ratove i terorističke napade, nekako nam svima treba malo čarolije u životu.

Adventsko doba idealno je za malo sanjarenja, odmak od svakodnevice te uživanje u finoj hrani, obitelji i prijateljima. Zagrebački advent bogatiji je nego ikad ove godine, pa nije nimalo iznenađujuće da je upravo naša metropola nominirana za najljepši europski božićni sajam na listi poznatog portala European Best Destinations.

Prošli smo sva top mjesta u Zagrebu kako bismo vam olakšali snalaženje po gradu, kao i uputili vas u najbolji sadržaj tijekom Adventa.

Što nikako ne propustiti

Ovo što je sve razveselilo, ove godine nema velikog bijelog šatora na glavnom Trgu bana Josipa Jelačića koji je bio "trn u oku" mnogim građanima. Ipak, svakodnevno će biti glazbenog programa i to od 17-20h, a vikendom će zabava početi i ranije u jutarnjem terminu od 11-13h.

Ima i nekoliko novosti, pa se tako oživljavaju četiri zapuštena i neotkrivena dvorišta i prolaza Donjeg grada u sklopu Adventskog kalendara.

Gradonačelnik Milan Bandić službeno je upalio svjećicu na adventskom vijencu oko Manduševca, a večeras se otvaraju i vrata Ledenog parka na Trgu kralja Tomislava na radost malih ali i velikih. Park je za razliku od prošle godine još bolje osvijetljen i ozvučen, a dobio je i proširenu šetnicu.

Uz glazbu i obližnje kućice s hranom i pićem, ima dovoljno sadržaja koji će zadovoljiti i najizbirljivije. Ledeni park prostire se na čak 2000 metara kvadratnih te će biti otvoren sve do 10. siječnja 2016.



Trenutak koji mnogi željno iščekuju je paljenje lampica na Zrinjevcu koji je i zadnjih par godina postao omiljena destinacija za druženje i uživanje. Mnogi se nadaju i snijegu, tako da Zrinjevac može zablistati u najljepšem izdanju. No i bez toga možete uživati u sadržaju te naći unikatne poklone za svoje najmilije, a uz valcer možete i zaplesati. Program na Zrinjevcu će se održavati svaki dan od podneva pa sve do 23 sata.

Dolazi i sve više stranaca, tako da iz turističke zajednice grada Zagreba očekuju dolazak brojih novih gostiju. Svi oni moći će uživati i u već tradicionalnom Fuliranju u Tomićevoj, kao i na novoj poziciji u Kurelčevoj ulici koja spaja Europski trg i Jurišićevu. Tema je ove godine "Put oko svijeta" kroz neke od najatraktivnijih i najzanimljivijih svjetskih metropola poput New Yorka, Rio de Janeira, Tokija... a sve je počelo egzotičnom Kubom koja će nekoliko dana zagrijati sve posjetitelje zaraznim latino ritmovima i kubanskim rumom.



Advent na Europskom trgu nudi nastupe uživo neke od novih domaćih glazbenih nada, a događanja su otvorili domaći bend Nipplepeople. Tu su i izložbe uličnog umjetnika Lunara pod nazivom "10 štafelaja nedjeljom", tržnica lokalne organske hrane, te projekcije iz programa Maraton kratkometražnog filma i upoznavanje danske kulture.


I ove godine će se ispred katedrale odigrati prava predstava Isusovog rođenja. Žive jaslice pravi su mamac za najmlađe jer u predstavi sudjeluje Sveta obitelj, mudraci, pastiri, te domaće životinje. Predstave počinju od 19. prosinca.

I što još?

Ove godine nema puštanja lampiona dobrih želja u organizaciji performera Kapulica&Lampioni, a neće prometovati božićni tramvaj. Ipak, ima i više nego dovoljno drugih sadržaja.

U sklopu "Adventa u Zagrebu" po prvi se puta obilježava Dan sportskih objekata Zagreba. Središnje događanje bit će 6. prosinca u 11 sati na Trgu Krešimira Ćosića, a građani će imati slobodan ulaz na bazene i klizališta, te na priredbu i disco na ledu, kao i na revijalnu utakmicu u sklopu malonogometnog turnira "Kutija šibica". Od 1. do 31. prosinca građani će imati 20 posto popusta na ulaznice za bazene i klizališta.

Tu su i Božić starog Zagreba i Ledene skulpture od 12. do 24. prosinca u Galeriji Klovićevi dvori i na platou Gradec, a čeka nas i Festival božićnih kolača & kolačića od 16. do 23. prosinca u Galeriji Karas.

Advent u Zagrebu će trajati do 10. siječnja tako da svi građani i gosti stignu uživati u slavljeničkom ugođaju. Također je najavljeno da će posjetitelje tijekom manifestacije uveseljavati Bobi i Rudi, koje glume Vid Balog i Davor Dretar - Drele.

Što čekate? Toplo se obucite i put pod noge! :) 

Pročitajte više