Najskuplji namještaj na svijetu prodan za 27,5 milijuna eura

"BADMINTON Cabinet", jedinstevni komad namještaja nastao u Firenci u 18. stoljeću prodan je na dražbi kod Christiesa u Londonu za 27,5 milijuna eura (36,6 milijuna dolara), rekordan iznos zbog kojega je taj komad namještaja postao najskuplji u svijetu.

Kupio ga je princ Hans-Adam II. od Liechtensteina, jedan od najbogatijih prinčeva u Europi, u konkurenciji s još tri potencijalna kupca.

Procijenjena cijena bila je 19.045.250 funti, što je više nego dvostruko od cijene koju je 1990. godine za namještaj platila Barbara Johnson, velika američka kolekcionarka i nasljednica industrijskog carstva Johnson i Johnson. Milijarderka ga je tada kupila za 8,5 milijuna funti.

"Djelo je više od komada namještaja jer kombinira arhitekturu, kiparstvo i mozaik od tvrdog kamena te predstavlja jedinstveno remek-djelo", kazao je predsjednik Christiesa za V. Britaniju.

"Badminton Cabinet" umjetničko je djelo fine izrade, ukrašeno ebanovinom i slonovačom, visoko 3,7 metara i široko 1,8 metara.

Trideset majstora radilo je na koncepciji ormarića koji je 1726. godine od Firence naručio Henry Somerset, vojvoda od Beauforta i vlasnik Badminton Housea u Gloucestershireu, odakle ime namještaja.

"Badminton Cabinet" bit će smješten u Beč u muzej Liechtenstein, jednu od dvije barokne palače koje pripadaju obitelji Liechtenstein, koju je princ otvorio u ožujku.

Direktor muzeja Johan Kraeftner kazao da će "Badminton Cabinet" biti izložen stalno od proljeća 2005.

Pročitajte više