najstarija korčulanka Jaka Grbin proslavila 100. rođendan

Najstarija stanovnica otoka Koručule Jaka Grbin danas je u Žrnovu proslavila 100. rođendan.

Uz rodbinu, obitelj i mnoge čestitare, slavljenicu je pozdravio i korčulanski gradonačelnik Mirko Duhović. Jaka Grbin je još vitalna i radi po kući i oko kuće, a sama je pripremila i kolače i rakiju od ruža kojom je počastila posjetitelje.

"Život je bio težak", prisjeća se stogodišnjakinja, "a opet, ako živiš pošteno i umjereno, nemaš se čega sramiti".

Tajne za dug život nema. Hrana je uglavnom bila domaća, iz njezina vrta u Žrnovu i s otoka Korčule. Bob, blitva, riba, kozje mlijeko, sir... glavna je zdrava hrana, kaže, a i danas na ulazu u novo stoljeće života Jaka Grbin obvezno popije bevandu od pravoga crnoga vina, čija se loza uzgaja blizu mora.

Ne sjeća se kad je zadnji put bila kod doktora, ne uzima nikakve lijekove niti se služi medicinskim pomagalima. Danju sluša radio, a televiziju gleda do kasno u noć iako je, kaže, na programu puno politike koja ju ne zanima.

Sutra će Jaki Grbin na poseban način ulazak u novo stoljeće života čestitati Kulturno-prosvjetno društvo "Bratska Sloga" iz Žrnova, koje će tek godine 2011. proslaviti svoju 100. obljetnicu. Najstarija članica tog društva Jaka Grbin, eto, starija i od njega samog.

Na svečanosti će se predstaviti i novoosnovana ženska pjevačka klapa "Komin" iz Žrnova, a nekoliko poznatih starih pjesama otpjevat će i Jaka Grbin, koja i sama piše pjesme.

(Hina) xnper yln

Pročitajte više