Najteže pitanje na razgovoru za posao: Kako od budućeg poslodavca dobiti veću plaću?

Foto: Pixabay

PITANJE o visini plaće najčešće se nalazi na online upitniku ili ga direktno priopćava poslodavac. Inicijalno je riječ o neodređenom pitanju koje otkriva očekivanja.

Postoje brojne rasprave o tome kako odgovoriti na pitanje koje najčešće može biti neugodno. Pojedini stručnjaci zagovaraju tezu da je najbolje postaviti raspon potencijalne zarade.

Što zapravo predstavljaju očekivanja o zaradi?

"Kompanija želi saznati jeste li vi kao radnik u rangu većine zaposlenih na poziciji za koju se natječete", objašnjava savjetnica za razvoj karijere Kate Dixon.

Postoje i pravni razlozi zbog kojih poslodavci žele čuti vaša očekivanja. Gradovi poput New Yorka ili države Kalifornije u zakonima zabranjuju poslodavcima ispitivati kandidate o plaći koju su ranije primali.

"Budući da takvo pitanje nije dozvoljeno, moraju imati sliku o vašim željama", dodaje Dixon.

Za koji god posao se natjecali, budite spremni dati odgovor.

"Dvaput će vam postaviti pitanje. Najprije na početku razgovora, a onda kada shvate da ste prava osoba za njih. Oni samo žele da im olakšate posao", objašnjava trener za pregovore o plaći Josh Doody.

Ne odgovarajte na pitanje u online upitniku

Ne možete biti potpuno sigurni, sve dok direktno ne razgovarate s osobom koja odlučuje. Zbog toga stručnjaci savjetuju da kandidati izbjegavaju odgovore na online upitnicima.

"Ako odgovor nije obavezan, ostavite prazno polje. Ako pak morate nešto napisati, kažite im da ste veoma fleksibilni i spremni za otvoren razgovor", navodi stručnjakinja za karijernu podršku ženama Cynthia Pong.

Postoje i upitnici gdje se odgovor mora iskazati brojkama. Tada napravite malo istraživanje o prosječnim zaradama na istim ili sličnim poslovima.

"Damama savjetujem da neće pogriješiti ako stave veću svotu od one koju su planirale", kaže Pong.

Kada morate napisati svotu, pokušajte prikazati očekivani raspon zarade

Istraživanja koja je spomenula Cynthia Pong provode se u okviru različitih profesionalnih grupa. Među njima je i vaše zanimanje. Ne zaboravite na iskustvo koje posjedujete, jer svaki poslodavac želi novog radnika koji neće početi od nule.

Pravi profesionalac zna kolika je njegova tržišna vrijednost i ne ide ispod donje granice prije nego što preuzme novi posao.

"Ako ste stručni, talentirani i perspektivni, inzistirajte na svojim zahtjevima. U krajnjem slučaju, uputite im okvirnu ponudu", objašnjava Dixon.

Prije nego što odete na razgovor za posao, posavjetujte se i s kolegama iz vaše struke. Da biste stekli stvarni uvid u cijenu rada, najbolje prvo saznajte koliko iznosi početna plaća za poziciju za koju se natječete.

"Najvažnije je da poznajete konkretan poslovni slučaj, pa u skladu s njim birajte raspon zarade koja bi vas zadovoljila. Ako poslodavcima dopustite da prvi odrede svotu, pregovori o većem iznosu su završeni", objašnjava trener upravljanja karijerom Kathryn Saxer, a prenosi Huffington Post.

Kako odgovoriti bez navođenja konkretne svote

Ako ne želite odmah odgovoriti o konkretnom iznosu, recite poslodavcu da ćete pitanje plaće razmotriti u kasnijim fazama razgovora.

Poželjni odgovori su:

"Sretan sam što razgovaramo o plaći" ili "To ovisi o obavezama koje ću imati tijekom rada".

"Poslodavcu napomenite da se tijekom razgovora želite koncentrirati na kvalitetu koju donosite njegovoj kompaniji. Kažite mu da je eventualni angažman korak naprijed za vas u pogledu odgovornosti i zarade. Očekivanja od posla su nekada važnija od brojeva", objašnjava Josh Doody.

Pitanjem odgovorite na pitanje

Riječ je o taktici koja podrazumijeva vašu inicijativu i ispitivanje poslodavca o rasponu zarade.

"Prema mojim saznanjima, posao koji nudite u prosjeku se plaća toliko. Je li to u skladu s vašim proračunom?" jedno je od pitanja kojim možete preokrenuti tijek razgovora.

"To stvara dojam da zaista želite pomoći poslodavcu, kako biste na kraju saznali jesu li vam ista očekivanja", objašnjava Dixon.

Ako niste sigurni u svoje istraživanje, postavite pitanje na sljedeći način:

"Iako ne znam dovoljno o detaljima svog angažmana i nemam pravu procjenu kolika bi bila moja plaća, volio bih čuti kakvo je vaše mišljenje."

Direktno odbijanje odgovora izaziva neugodnosti.

Očekivanja se najčešće razlikuju od konačne ponude

Visina očekivane plaće najčešće se razlikuje od konačne poslovne ponude. Ako u međuvremenu saznate nove detalje koji se tiču nesklada između zarade i odgovornosti, slobodno tražite veću plaću.

"Nove informacije pružaju snažne argumente, koji vam pomažu dobiti veću plaću", savjetuje Pong.

N.N.

Pročitajte više