Najtraženija slastica u Zagrebu: Donosimo jednostavan recept za germknedle

Screenshot: YouTube

DRUGU godinu za redom gdje god krenete na Adventu u Zagrebu (ili općenito po Zagrebu) sve o čemu ćete vjerojatno slušati su germknedle. Prošlogodišnji hit broj jedan predbožićnog perioda i ove godine jako je tražen, a ako vam ne pada na pamet stajati 20 minuta u redu, ovu slasticu s austrijskih skijališta možete i samo napraviti kod kuće.

Našli smo recept koji i sami možete isprobati, a tko zna, možda vam ispadne bolje od onih kupovnih.

Sastojci:

1/2 kg bijelog brašna
15 g kvasca
1/8 l mlijeka
1 žlica šećera
1/2 žličice soli
2 jaja
50 g maslaca

Postupak pripreme:

Prvo pomiješajte kvasac, toplo mlijeko i šećer i ostavite da se diže 20-tak minuta. Zatim u veliku posudu dodajte brašno, sol, ostatak mlijeka, jaja i rastopljeni maslac, dodajte kvasac i zamijesite glatko tijesto. Ostavite da se diže toplom mjestu oko pola sata.

Kada se tijelo udvostruči, stavite ga na ravnu plohu, te podijelite na četiri komada. Od tih četvrtina, razvaljajte na još 4 kvadrata pa svaku napunite džemom od šljiva. Spojite krajeve u jednu kuglu. Kada ih sve napunite, ostavite da miruju još 20-tak minuta.

Knedle se u originalu kuhaju na pari, no možete ih skuhati i u loncu. Zavrijte vodu, malo posolite i kuhajte ih pet minuta s jedne strane, a zatim ih okrenite na drugu - važno je probušiti ih na nekoliko mjesta tijekom kuhanja čačkalicom ili iglicom, kako se ne bi previše napuhnule.

Kada su knedle kuhane, izvadite ih na tanjur i prelijte otopljenim maslacem. Možete ih preliti i umakom od vanilije, te posuti mljevenim makom i šećerom u prahu kako to rade u originalu. 

Pročitajte više