Nakon 340 dana u svemiru, astronaut se na Zemlju vratio viši i "mlađi"

Foto: NASA

NAKON MISIJE u svemiru, više ništa nije isto za astronauta Scotta Kellyja. On se jučer vratio na Zemlju, a zanimljivo je sada usporediti ga s bratom Markom - što je bio i jedan od razloga zbog kojeg je NASA jednog jednojajčanog blizanca odlučila poslati na godinu dana u svemir, a drugog ostaviti na Zemlji.

Scott i Mark nekada su bili iste visine. Nakon što je Scott 340 dana proveo na Međunarodnoj svemirskoj postaji, pet je centimetara viši od brata.

"Astronauti u svemiru narastu jer im se kralježnica produžuje, no kada se vrate na Zemlju, nakon kraćeg vremena, vrate se na prijašnju visinu", objasnio je Jeff Williams iz NASA-e.

Osim toga, Scott je u svemiru stario i nešto sporije no njegov brat blizanac na zemlji, tvrdi astrofizičar Neil deGrasse Tyson.


Sada će NASA-ini liječnici i znanstvenici uzeti mnoštvo uzoraka od braće Kelly koji će biti podvrgnuti brojnim testiranjima kako bi se pokazalo kako boravak u svemiru utječe na ljudsko tijelo i još važnije na ljudsko zdravlje, piše CNN.

 

Ako ništa drugo, očito je kako će se neki vratiti viši za nekoliko centimetara, makar i privremeno. 

Scott Kelly Returns Home to Houston After a #YearInSpace

After a historic #YearInSpace mission aboard the International Space Station, NASA astronaut Scott Kelly landed in Houston, his home. This is the first time he's seen his family in almost a year. Scott was greeted by the Second Lady of the United States Dr. Jill Biden, Assistant to the President for Science and Technology Dr. John P. Holdren, NASA Administrator Charles Bolden, and Kelly’s identical twin brother and former NASA astronaut Mark Kelly. Details: http://go.nasa.gov/1QUYAUM

Posted by NASA - National Aeronautics and Space Administration on Thursday, March 3, 2016

Pročitajte više