Nakon poroda saznala da ima rak: "Mislila sam da ću umrijeti za godinu dana"

Foto: Instagram

JOANNA HEARD je 34-godišnja Britanka koja je samo šest mjeseci nakon rođenja kćeri saznala da boluje od opake bolesti, piše Mirror. U srpnju joj je dijagnosticiran rak pluća u četvrtom stadiju, što ju je šokiralo i uplašilo jer je mislila da će brzo umrijeti i ostaviti svoje dijete bez majke.

Svega mjesec dana nakon te dijagnoze ustanovljeno je kako je Joanna ALK pozitivna, to jest da ima kinazu anaplastičnog limfoma, rijetku genetsku mutaciju koja uzrokuje rak pluća. Inače, ta bolest uglavnom pogađa ljude mlađe i srednje dobi, bez obzira na to jesu li pušači ili ne. Kako nije pušačica, Joanna nije mislila da bi rak ikada mogao zahvatiti njena pluća.

Iako je odmah pomislila da će umrijeti već kroz godinu dana, liječnici su joj rekli da je očekivani životni vijek kod dijagnoze poput njene oko sedam godina.

"Činilo se nestvarnim. Imala sam osjećaj kao da se takve stvari događaju nekim drugim ljudima. Mislila sam da ću biti mrtva za godinu dana. Kroz glavu mi prolaze misli hoću li prihvatiti kemoterapiju ako mi ponude, isplati li se to", kaže Joanna, dodajući kako su joj liječnici u početku davali krive dijagnoze i pogrešnu terapiju jer nisu odmah prepoznali rijetku bolest od koje zapravo boluje.

"Ova bolest pogađa sve više mladih, a ne nudi svaka bolnica testiranje stanica koje pronalazi ovako rijetke oblike. Nije svaki onkolog u zemlji svjestan toga, a to je prilično zastrašujuće. Važno je dijeliti znanje o ovoj groznoj bolesti", ističe Joanna koja o svojoj borbi s opakom bolešću piše na Instagramu "Just a mamma fighting cancer".

Joanna se zbog svoje bolesti sve brže umara te ne može dugo hodati. Svakodnevno pije posebne skupe lijekove, no kako bi kroz nekoliko godina mogla postati imuna na njih, trebat će neko drugo rješenje.

Iako se nosi s teškom sudbinom, Joanna se veseli svemu što ju još čeka. Tako je otkrila da će se iduće godine udati za svog partnera Daniela i učiniti što više može da pomogne onima koji se bore s istim problemom kao i ona.

Pročitajte više