Ovih 11 namirnica ima neograničen rok trajanja

Foto: Instagram

MNOGE rok trajanja namirnica veoma zbunjuje, a pogotovo nakon što neku namirnicu već otvore ili napola iskoriste.

Ipak, postoje namirnice s kojima nema brige, one nemaju rok trajanja i ne mogu se pokvariti.

Donosimo vam listu namirnica koje možete bez straha upotrebljavati dok ih sasvim ne potrošite.

Med

Med ima neograničen rok trajanja. Mnoge zbuni promjena boje ili kristalizacija koja se može dogoditi ako med malo duže stoji, no to ne znači da se pokvario. Samo staklenku s medom stavite u toplu vodu i on će ponovno poprimiti svoju prvotnu teksturu.

Riža

Riža je jedna od najčešćih namirnica u kućanstvu. Često se dogodi da zaboravite da imate još jednu kutiju riže u kuhinjskom ormariću, no to vas ne treba brinuti. Riža ima neograničen rok trajanja, treba je čuvati jedino od insekata koji znaju "probiti" u kutiju. To vrijedi za sve vrste riža, osim za smeđu koja je zbog većeg udjela ulja sklonija kvarenju.

Bijeli ocat

Bijeli ocat može trajati cijelu vječnost, on se također ne može pokvariti. Osim što s njim možete začiniti salate i druga jela, on je i izvrsno sredstvo za čišćenje.

Ekstrakt vanilije

Ovdje je riječ o čistom, pravom ekstraktu vanilije koji se čuva u čistom alkoholu pa zbog toga ima neograničen rok trajanja. Umjetni ekstrakt ima kraći životni vijek pa je bolje izdvojiti malo više novca za onaj prirodni.

Sol

Sol, bila morska ili kamena, zauvijek će ostati svježa kao i prvi dan kada ste je kupili.

Šećer

Šećer se ne može pokvariti jer se u njemu ne mogu razviti bakterije. No, šećer može postati veoma tvrd i pretvoriti se u grudice pa ga treba čuvati od vlage.

Kukuruzni škrob

Kukuruzni škrob ili gustin ima neograničen rok trajanja, no morate ga čuvati dobro zatvorenog, na hladnom mjestu. Ova namirnica se ne troši tako puno u kućanstvima pa vam jedna kutija zaista može biti dovoljna.

Žestoka pića

Dobro zatvorena boca žestice skladištena na hladnom mjestu može trajati cijelu vječnost. Pića s vremenom jedino mogu promijeniti aromu, no to uglavnom nećete ni osjetiti. Zato, ne morate žuriti s ispijanjem!

Suhi grah

Suhi grah se također ne može pokvariti. Dugo stajanje može jedino utjecati na njegovo omekšavanje pri kuhanju, što znači da ćete ga jedino morati malo dulje kuhati. Suhi grah neće izgubiti ni svoju nutritivnu vrijednost ako dugo stoji.

Instant kava

Instant kava također može stajati veoma dugo, bez obzira jeste li već otvorili pakiranje ili ne.

Javorov sirup

Iako nije toliko česta namirnica kod nas, dosta ljudi voli javorov sirup pa će ih sigurno razveseliti činjenica da se i on veoma teško kvari. Dakle, ako vam neki rođak iz SAD-a ili Kanade donese bocu javorovog sirupa, koji je u tim zemljama omiljen preljev za palačinke, možete ga koristiti koliko god želite.

Pročitajte više