Napokon ćemo imati vrtiće koji su otvoreni čak do 22 sata

Foto: 123RF

KAKO POMOĆI roditeljima, koji, pogotovo u Dalmaciji, turističkom području, rade u različitim smjenama do kasno navečer i ne znaju gdje bi s djecom? Kako im pomoći da uz brojne obveze ne moraju dodatno svoje mališane voditi i na druge aktivnosti poput sporta ili učenja stranih jezika?

Ta dva pitanja, izuzetno bitna današnjim mladim obiteljima, bila su povod za pokretanje projekta "Unaprjeđenje usluga ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Dječjeg vrtića Disneyland u Splitu" kojeg financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

"Uočili smo da je roditeljima sve teže i da želimo li bolju demografsku sliku i ostanak mladih, trebaju imati pomoć. U neposrednim razgovorima s roditeljima neupitno je utvrđeno postojanje potrebe za novim dodatnim uslugama produljenog boravka djece u vrtiću na lokaciji Getaldićeva te širenje kapaciteta i uvođenje usluge smjenskog rada za novu vrtićku grupu na lokaciji Pujanke, budući da roditelji djece koja pohađaju vrtić imaju radna mjesta na kojima je radno vrijeme u disbalansu s radnim vremenom vrtića te imaju poteškoće u usklađenju obveza i prijeti opasnost napuštanja radnog mjesta. Upravo ovim projektom će se izaći u susret potrebama roditelja, ali i poboljšati i unaprijediti vrtićka usluga", kazala je Ivanka Vukorepa osnivačica tih dvaju vrtića čije je radno vrijeme čak do 22 sata. Isto tako u vrtićima  se uvodi učenje engleskog jezika, te sportski i dramski program.

"Upravo se radi program za engleski jezik koji uvodimo od 1.9.2019., a u dogovoru s dva sportska kluba imamo na raspolaganju dvorane. Moram vam reći da današnja djeca imaju jako lošu motoriku  I malo se kreću pa smo već od 1. listopada, od kada je krenuo ovaj program, na njima vidjeli napredak. Zabrinjavajući je i podatak da čak 50 posto mališana ima probleme s govorom pa su logoped i defektolog neizostavni dio našeg tima", kaže Vukorepa. Ono što logično slijedi ovakav projekt je veliko ulaganje u edukaciju odgajatelja.

"Zaposleni odgojitelji će proći Montessori edukacije za djecu od 3 do 6 godina, orf edukaciju te edukaciju za senzornu integraciju, edukaciju o zaštiti okoliša za odgojiteljice te edukaciju engleskog jezika, čime će se unaprijediti kompetencije stručnog osoblja ustanove. Nadalje, provest će se stručne radionice koje će rezultirati uvođenjem novih posebnih programa u vrtiću - tjelesnog odgoja, dramskog programa te će se uvesti program engleskog jezika."

"Zaposlili  smo sedam novih radnika -  odgojiteljicu i spremačicu za smjenski rad na lokaciji Pujanke, dvije odgojiteljice za produljeni boravak na lokaciji Getaldićeva za jutarnju i popodnevnu grupu te dvije odgojiteljice za rad s djecom s posebnim potrebama na lokaciji Getaldićeva i odgojiteljicu za rad s djecom s posebnim potrebama na lokaciji Pujanke."

"Nabavit će se ključna didaktička i dodatna oprema za adekvatnu uslugu i unaprjeđenje kvalitete pružene usluge. Ciljne skupine čine djelatnici u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju djece kojima će biti pružena usluga edukacija i čime će se osnažiti kompetencije te su se projektom ujedno i zaposlili novi odgojitelji."

Ivanka Vukorepa kaže nam kako ovakve projekte nije nimalo lako provoditi budući da su sredstva namjenska, a odgojitelja kronično nedostaje. Međutim, oni su na najboljem putu da pokažu kako treba izgledati dobar model u predškolskom odgoju.

NAZIV PROJEKTA: Unaprjeđenje usluga ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja Dječjeg vrtića Disneyland u Splitu

NOSITELJ PROJEKTA: Dječji vrtić DISNEYLAND

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 3.123.205,66 HRK

EU SUFINANCIRANJE PROJEKTA: 3.123.205,66 HRK (100% sufinanciranje)

TRAJANJE PROVEDBE PROJEKTA: 04.09.2018. - 04.03.2021.    

Projekt "Unaprjeđenje usluga ranog i predškolskog obrazovanja Dječjeg vrtića Disneyland u Splitu" sufinancirala je Europska unija iz Europskog 
socijalnog fonda.

Sadržaj ovog promotivnog članka isključiva je odgovornost Dječjeg vrtića Disneyland.

Pročitajte više