Napokon serija odličnih koncerata u Zagrebu

STEREO MCs, Roni Size, Transglobal Underground i fenomenalan romski sastav Taraf de Haidouks, neki su od bendova koji će u slijedećih par mjeseci nastupiti u Zagrebu.

Taraf de Haidouks su trenutačno najznačajniji i najslavniji romski sastav na svijetu. Dobitnici su nagrade Radija BBC 3 za najboljeg europskog world-music izvođača u 2002. godini, a nagradu su odnijeli u konkurenciji sa Manu Chaom, koji je već imao priliku oduševiti zagrebačku publiku. Postavili su svojevrstan rekord rasprodavši 12 koncerata za redom u istoj dvorani u Parizu. Ugledni muzički časopis "Mojo" izdao je intervju s njima na 4 stranice, te ih predstavlja kao svjetsku glazbenu atrakciju.

Taraf de Haidouks dolaze iz malog rumunjskog grada Clejami. Imaju 12 članova - glazbenika i briljantnih pjevača. Njihovo ime u prijevodu znači Hajdučki orkestar. Njihova toplina, virtuoznost i veselje prilikom izvođenja oduševljava publiku na europskim turnejama.

Zadnjih nekoliko godina njihove turneje su rasprodane, a nastupi u prestižnim dvoranama pariškoj Olympiji i londonskom Royal Festival Hall potvrđuju njihov status svjetske koncertne atrakcije.

Veliki štovatelj njihove glazbe je holivudska zvijezda Johnny Depp, koji je s bandom glumio u filmu "The Man who cried", te zbog njih naučio romski jezik. Depp njihovu glazbu opisuje riječima: "Oni su najveći glazbenici za koje ja znam. Ti ljudi  sviraju glazbu koja izražava intenzivnu sreću. Nadareni su, čovjek se osjeća živ kad ih sluša."

Izvođač: Transglobal Underground
Datum: 11.04.2003.
Mjesto: SKUC - dvorana Pauk

Začetnici crossing border scene (Manu Chao, Asian Dub Foundation, Afro Celt Sound System), te co-headlineri velikog Exit Festa 2002., britanski bend Transglobal Underground gostovat će u Hrvatskoj i to u petak 11. travnja u SKUC-u (dvorana Pauk).

Transglobal Underground će također nastupiti i 12. travnja u prostoru nekadašnjeg kina Pula u Puli, u sklopu projekta Multikultura.
 
Ulaznice će se uskoro moći nabaviti u CD shopovima po povoljnoj cijeni. Tako je cijena ulaznice za zagrebački koncert 80 kn, dok će u Puli ulaznice biti 10 kuna jeftinije.

Biografija benda:

Ranih devedesetih Alex Kasiek, Tax D i Hamid Mantu snimili su album "Temple Head" i nazvali se Transglobal Underground.

Mediji su ih odmah zapazili i njihovi su singlovi nebrojeno puta bili broj jedan u glazbenim časopisima poput Melody Makera, NME-a, Mix Maga i dr.

Dosadu su objavili četiri albuma i svirali su po cijelom svijetu, te zajedno sa ex-Led Zeppelinima (Jimmy Page & Robert Plant) odradili svjetsku turneju 1998.

Njihova glazba je odličan spoj zvukova i tradicija od indijske, afričke, egipatske, izraelske, europske, koju kroz fuziju sa elektronikom pokušavaju približiti mladim naraštajima, te pokazati i mnoge tradicionalne instrumente poput tabla, dhola, congi, jembe, shenai i mnoge druge.

Njihova je glazba multikulturalna, odnosno pravi odraz Londona kao jedne multietničke i multikulturalne metropole gdje se prožimaju razni glazbeni utjecaji.

Izvođač: Roni Size
Datum: 16.05.2003.
Mjesto: Tvornica

Jedna od najvećih svjetskih drum`n`bass zvijezda i dobitnik prestižne nagrade Mercury Music Prize, Roni Size nastupiti će u Zagrebu u petak, 16. svibnja 2003. godine u (do tada) klimatiziranoj "Tvornici" u sklopu svoje, uvjetno rečeno, balkanske turneje (Ljubljana, Zagreb, Beograd, Skopje).

Kao MC će najvjerojatnije nastupiti Dynamite MC. Roni Sizeu podršku će pružati domaće drum`n`bass snage - DJ Philipe i Funk Guru (Confusion), a posebna atrakcija večeri bit će jedan od najboljih jugoslavenskih drum`n`bass/dub/reggae bendova - Eyesburn.


Izvođač: Stereo MCs
Datum: 5.7.2003. (radni datum
Mjesto: Šalata

Iako ovaj koncert još nije službeno potvrđen od strane izvođača, koncertna agencija Kormoran u pregovorima je s bendom, tako da će zagrebačko vruće ljeto najvjerojatnije još više zagrijati nastup ovog odličnog dance kolektiva na Šalati.

Ako vam gore navedena imena nisu dovoljna, znajte da 10.04. u zagrebačkoj Močvari nastupa trenutno najbolji hrvatski (no, bosansko-zagrebački) rapper - Edo Maajka, a dva dana kasnije u Pauku nastupit će zagrebačka punk-rock atrakcija široj javnosti poznatija po nastupu na Dori - Kawasaki 3P.

Sve u svemu, dobri koncerti se polako, ali sigurno vraćaju u hrvatsku metropolu. Bilo je i vrijeme.

Pročitajte više