Napokon službeno o novom Gullwingu

MERCEDES je po prvi puta objavio službene podatke o svom novom sportskom modelu, koji će na tržištu izravno zamijeniti Mclarenov SLR. Pjesnički rečeno, riječ je o duhovnom nasljedniku legendarnog 300 SL-a.

Nakon što je suradnja McLarena i Mercedesa, kada je riječ o cestovnim modelima, okončana odlukom o prestanku proizvodnje prečesto kritiziranog SLR-a, zadatak razvoja novog Mercedesovog sportaša je povjeren kućnom tuneru, AMG-u.

Danas donosimo prve službene podatke o novom automobilu koji će nositi naziv SLS AMG.

Prije svega recimo kako se radi o automobilu čiji je prostorni okvir gotovo u potpunosti izrađen od aluminija, a ukupna će mu se masa kretati oko 1.620 kg, s omjerom od 48 naprema 52 u korist stražnje osovine. Motor mu je smješten sprijeda, iza prednje osovine radi bolje raspodjele mase, a prijenos straga.

Inače, riječ je o modificiranom i unaprijeđenom AMG-ovom 6,2-litrenom V8 motoru koji će prema službenim podacima razvijati snagu od 571 KS te maksimalni okretni moment od 650 Nm.

Motor će biti uparen s AMG-ovim novorazvijenim 7-stupanjskim mjenjačem s dvije spojke, koji će snagu usmjeravati na stražnje kotače. Valja reći i kako će mjenjač vozaču nuditi čak četiri različita moda rada.

Nadalje, Mercedes tvrdi kako će SLS ubrzavati od 0 do 100 km/h za svega 3,8 sekundi, dok će mu najveća brzina prelaziti 315 km/h. Kada svemu dodamo i napredni ovjes vjerujemo kako će vožnja SLS-a biti zabavno iskustvo.

Nadalje, za zaustavljanje će se brinuti sportski kočnički sustav s carbon-ceramic diskovima smještenim u 19 colne kotače.

Također, objavljene su i dimenzije ovog automobila, pa će mu tako duljina iznositi 4.65, širina 1.95, a visina 1.25 m, dok će mu međuosovinski razmak mjeriti 2.7 metara.

Spomenimo samo još kako će SLS službeno biti predstavljen ove jeseni u Frankfurtu, a prve isporuke se očekuju početkom iduće godine. Cijena još uvijek nije poznata, no mnogi nagađaju kako će se ista kretati do 200.000 eura.

Pročitajte više