Narkomani, vukodlaci, svećenici: Bizarni svijet realityja

NEPOZNATI i poznati zatvoreni u kuću, poznati na farmi, zamjena žena, potraga za davno izgubljenim prijateljima i ljubavima, preuređenje stanova, sparivanje partnera pred kamerama, otkrivanje tajni za novac ili preživljavanje na otoku. Iskušali smo više-manje sve i cijeli koncept već je lagano istrošen. Gledatelji traže nešto novo, a televizije će učiniti sve ne bi li privukle gledatelje nekim novim showom koji će privući pažnju ili šokirati. Realno gledajući, domaća se publika, osim nekoliko bizarnih izleta, nije posebno nauživala originalnih realityja jer sve smo sveli na srednjostrujašku zabavu koja donosi brz novac, ali i gledanost koja nepovratno pada iz sezone u sezonu.

Najnoviji "Addicted" čija se priča vrti oko kandidata koji se pred kamerama pokušavaju skinuti s droge u našim je krajevima izazvao čuđenje iako sličan show pratimo već neko vrijeme, ali mi ga zovemo - Bare. No, ovo je samo vrh sante jer svih ovih godina stvorena je velika količina umotvorina koje su podjednako sumanute, a ovo su samo neke od njih.

My Big Fat Obnoxious Fiance

Cilj ovog besmislenog realityja bio je uvjeriti roditelje tobožnje mladenke da je njen izabranik odvratni debeli bezveznjak, a ako u ovom naumu uspije, ona i njena obitelj zaradit će 500 tisuća dolara. FOX-ov show u Americi se održao samo jednu sezonu, a iz priloženog prilično je jasno i zašto se cirkus nije nastavio. Doduše, svoje inačice imali su Nijemci i Francuzi, s tim da su potonji dogurali do druge sezone u kojoj je heteroseksualni kandidat morao uvjeriti svoju obitelj da je postao homoseksualac i upoznao ih sa svojim novim partnerom.

Ghost Hunters

Ovaj show čak ni ne spada u kategoriju opskurnih realityja za koji zna samo mali broj ljudi. Čak štoviše radi se o hit seriji koja je do sada izrodila i spin-off "Ghost Hunters International". Kamere prate skupinu "profesionalaca" koji ulaze u duhovima nastanjene domove, svjetionike, podrume i hotele, a najbizarnije u cijeloj priči upravo je to da se ova besmislica održala punih šest sezona. Drugim riječima, postoji dovoljan broj gledatelja koji iz tjedna u tjedan prate avanture dvojice šarlatana koji se predstavljaju kao "istražitelji paranormalnog" iako je u stvarnosti riječ o paru vodoinstalatera i činjenici da su neki ljudi spremni povjerovati u bilo što.

The Littlest Groom

'Patuljak u potrazi za ljubavlju' bio bi rezime ovog realityja. U načelu je riječ o najobičnijem "dating" formatu, a razlika je u tome da se kandidat niskog rasta i njegove izabranice tretiraju kao cirkuska atrakcija ispod koje se ne krije ništa drugo nego pretvaranje nečijeg života i različitosti u spektakl. Kontroverza je nastala u trenutku kada su u show ubačene i kandidatkinje normalnog rasta, a podignuta prašina svela je reality ne svega dvije emitirane epizode.

Bad Dads

Cijela ideja bila je hvatati očeve koji su kasnili u plaćanju alimentacije, ali netko normalan našao se i prekinuo ovaj horor čim je emitirana pilot epizoda. Naime, problem nije bio u hvatanju 'neredovnih platiša' već u činjenici da su djeca suočena sa činjenicom da ih njihovi očevi ne vole i to samo zato da bi skupina idiota zaradila novac na obožavateljima strahota kao što su "Cheaters", "Jerry Springer Show" ili "Bum fights".

I Want A Famous Face

Operacijama uništene kreature koje dijele jednak izobličeni look postale su najnormalnija pojava na malim ekranima, ali malo je koji show bio toliko odbojan kao MTV-ev. Želite izgledati kao Britney Spears, Pamela Anderson ili Arnold Schwarzenegger? MTV će vam to omogućiti. Psihički nestabilne osobe koje su nekoliko ispada udaljene od provaljivanja u kuće poznatih nisu dobile toliko medijskog prostora još od posljednjeg "Red Carpeta". Show je doživio samo jednu sezonu, ali jedan grozan koncept zamijenjen je tisućama gorih.

Wolfboy: Divorced and looking for love

Hipertrihoza (sindrom vukodlaka) ozbiljna je bolest koja pogađa mali broj nesretnika. Riječ je o pretjeranoj dlakavosti cijelog tijela i samo jednog manjeg dijela. Ovaj poremećaj pokazao se kao odličan sportski potez u "Mladom vukodlaku" s Michael J. Foxom, ali kada to pretvorite u reality show s pravim ljudima koji pate od ove boljke, stvari postaju pomalo odvratne. Dakle, "Vučko se razveo i traži novi izabranicu" bio bi naslov u nešto slobodnijem prijevodu, a ako ne smatrate da nešto ozbiljno ne valja sa samim nazivom showa, potražite ovaj cirkus na internetu ili se strpite nekoliko godina kada će domaće televizije ispucati sve adute i krenuti u potragu za liječničkim kartonima hrvatskih nesretnika.

Flavor of Love

Puna kuća glupača koje se neprestano tuku, psuju, šminkaju, blebeću besmislice i vrše nuždu u hodniku. Zvuči kao pun pogodak? I bio je. Naravno, postavlja se i pitanje koji je povod ovog spektakla za koji je devet od deset razvijenih mozgova reklo "ne hvala". Naravno, muškarac, ali ne bilo koji. Riječ je o pravom ulovu. Naime, ofucani i drogom uništeni Flavor Flav iz nekada poznate rap skupine Public Enemy nagrada je zbog koje su ove žene spremne dati novo značenje riječi "šljam". A to je loš znak. Čak i ako je sve namješteno.

Priest Idol

Održavanje audicije za novog svećenika zvuči kao odlična ideja za show. Pogotovo ako ste Zlatko Sudac ili Anđelko Kaćunko kojima je već krajnje vrijeme da svoj boravak u medijima okrune nekim odličnim reality showom. "Mijenjam župu" ili crkvena varijanta "Trenutka istine" u kojem bi televizijski prenosili najzanimljivije ispovjedi, samo su neke od ideja, ali ako to ne prođe, može proći i domaća inačica "Priest idola". Britanski Channel 4 u tri je epizode pratio svećenika Davida Nicholsona i njegovu potragu za nasljednikom koji će na misu vratiti odbjeglo stado. Božanstvena ideja.

The Intercept

Samo Rusi mogu napraviti show u kojem kandidati kradu automobil i bježe od policije jureći kroz gradove i sela. Cilj je bježati od policije i ne biti uhvaćen punih 35 minuta, a pobjednik kući odnosi novi Daewoo. Svake nedjelje 85 milijuna Rusa jagmilo se pred malim ekranima i pratilo jedan od vjerojatno najluđih TV projekata. Problem je nastao u trenutku kada je netko zaključio da show koji se bavi krađom i bježanjem od policije možda i ne šalje najbolju poruku, a i šteta nastala na policijskim vozilima namirivala se iz državnog proračuna.

The Baby Borrowers

Biste li svoje dijete dali na čuvanje paru šesnaestogodišnjaka koji se igraju mame i tate? Vjerojatno ne, ali očito je da postoje oni koji to mogu bez previše razmišljanja. Naime, ovaj reality pripremao je mlade parove na brak. Zaposlio ih je, dao im bebu i smjestio ih u kuću u predgrađu. Prvo su se brinuli o bebi, prešli na osnovnoškolca, srednjoškolca, a zatim i nemoćnu stariju osobu. Neke ideje ne bi smjele biti pretočene u stvarnost, a to su shvatili i producenti koji su tek nakon kritike uznemirenih gledatelja i struke zaključili da odvajanje bebe od roditelja i stavljanje iste u ruke balavurdije možda i nije najpametnija praksa. Ipak, sve je dobro dok se za djecu ne brinu svećenici.

Man vs. Wild

Bear Grylls i njegov show kvalitetom se izdvajaju u masi televizijskih katastrofa, ali svako malo voditelj nas podsjeća zašto je njegov "survival show" jedan od najbizarnijih. Naime, Grylls nas uči kako preživjeti u divljini i to je sasvim pristojna ideja. Problem se javlja u trenutku kada voditelj počinje gnječiti slonovski izmet i iz njega sisati kapi vode ili kada pronađe krepanu devu, izvadi joj utrobu i uvjerava nas da je to najbolje sklonište za vrijeme pustinjske oluje. Preživljavanje je odlična i zabavna premisa, ali ovdje se dosta toga svodi na šokiranje pa na kraju sve djeluje kao 'Jackass' za ekipu koja gleda Discovery Channel.

> Ostale komentare autora možete pročitati ovdje

Pročitajte više