Natali Dizdar potpuno iskreno: Pomislila sam da je došao kraj, ne ponovilo se...

Foto: Press

IZA NATALI DIZDAR je prekretnica. S članovima benda Mayales Vladom Mirčetom, Lukom Gečakom i Pavlom Miholjevićem osnovala je novi bend Beti, koji su predstavili prvim singlom Slobodna. Uskoro im izlazi i spot za tu pjesmu, a do jeseni planiraju izdati EP, za koji imaju pripremljenih pet pjesama.

Natali nam je u intervjuu otkrila sve o novom bendu, ali i o karanteni, otkazanim koncertima i problemima u kojima se glazbena industrija našla, potresu i drugim temama.

Za početak, kako je nastala Beti? Kako je pao izbor na ime i u kojem biste smjeru htjeli ići?

Na ovo pitanje inače najbolje odgovara Vlado Mirčeta, jedan od članova našeg novog eksperimentalnog projekta, ali iskreno i ukratko; to je najpametnije što smo uspjeli smisliti. Zapravo smo se jako vezali za radni naziv Natales, koji je bio očita poveznica naših matičnih projekata, tako da su osim mene i Vlade u bendu još i Luka Geček i Pavle Miholjević koji su svi redom članovi grupe - Mayales. Na Beti je odluka pala jer je Pavle slučajno pronašao neku njemačku trash seriju naziva Beti i njene dijagnoze pa nam se učinilo prigodnim za naziv našeg benda, a i simbolike odlaska u neki malo drugačiji zvuk od onog što inače radimo. Za sad nam je smjer promocija novog singla, a na jesen nam izlazi i prvi EP koji će se sastojati od pet pjesama.

Kojom ste se idejom vodili prilikom snimanja spota? 

Spot je snimljen pod redateljskom palicom Andreja Korovljeva, a ideja se mijenjala i prilagođavala u hodu. Važno nam je bilo staviti naglasak na tu jednu prozračnost pjesme, osjećaj bezbrižnosti i slobode. Snimali smo ga na više lokacija pa smo tako na kraju završili i u avanturi s Crosailors, na prekrasnoj jedrilici u Šibenskom arhipelagu.

Je li naziv pjesme Slobodna namjerno prilagođen činjenici da je karantena završila ili se to jednostavno poklopilo?

Imali smo nekih par varijanti za ime pjesme, ali Slobodna se svakako učinila prigodnom, ne samo zbog okolnosti nego i zbog cijele poruke koju pjesma nosi. Mislim da smo u ovo pandemično vrijeme svi negdje imali priliku osjetiti koliko nam je važna naša sloboda i kako je često uzimamo zdravo za gotovo, tako da mi je drago da smo na ovako jedan lijepi način simbolizirali i kraj karantene.

Otkriva li prva pjesma kakvom će se zvuku Beti okrenuti ili u planu imate i neki zaokret?

Na ovo pitanje smo se već osvrtali u smislu da je Slobodna zapravo najviše pop od svih pjesama koje će se naci na EP-ju i zapravo najmanje različita od onoga što inače radim. Tako da bi to bio jedan nježni uvod u nadolazeći EP. Ostale pjesme su ipak malo alternativnije u zvuku, s više psihodelije, sarma šezdesetih godina prošlog stoljeća i sveprisutne elektronike.

Ovo vam je prvi put da ste u bendu, sviđa li vam se ta dinamika? Je li lakše biti u bendu ili biti solo izvođač?

Pitajte me za godinu dana, hahaha. Ma to su sve dečki s kojima ja godinama surađujem, u studiju, na koncertima, privatno se družimo, tako da nema neke prevelike razlike za sad. Zna se tko što radi i postoji jedno uzajamno poštovanje i timski rad, vrlo slično kao i u mojoj solo karijeri.

Kako ste proveli vrijeme karantene, samo radno ili i kao priliku za odmor?

Pa nije bio baš odmor koji bih si u životu poželjela, posebice nakon potresa u Zagrebu koji sam dočekala sama u stanu u centru grada. Najviše mi je zapravo nedostajala Dalmacija, sloboda i spontanost življenja tako da tjedan dana koji sam provela u Zadru nakon što sam dobila svoju prvu propusnicu pamtim kao najboljih par dana ove godine. Osim toga, fokusirala sam se na svoje obaveze, prvenstveno Gestalt koji završavam, volontiranje i podršku sebi i onima kojima je bila potrebna. Nakon što je karantena završila odmah smo ušli u studio, tako da se nadam da je to sve sad iza nas i da se više neće ponoviti. 

Brojni koncerti su otkazani zbog pandemije, kao i festivali. Kakva su vaša predviđanja za glazbenu industriju u Hrvatskoj u narednom periodu?

Kako i drugima tako i meni. Stvari su se sad počele polako pokretati, ali nije to ni blizu onoga što je bilo dogovoreno prije pandemije i nekog mog uobičajenog radnog tempa. Iskreno, ne znam što će biti, pratimo razvoj i nadamo se najboljem.

Osim pandemije pogodio nas je i potres, a među najteže stradalim predjelima je centar Zagreba, gdje i vi živite. Kako je izgledalo tih desetak sekundi trešnje iz vaše perspektive? 

Nisam baš dobro spavala tu noć tako da sam bila u polusnu kad je sve krenulo i bila sam odmah svjesna da je potres. Međutim, iskreno, uz sve okolnosti i kad sam još kroz prozor vidjela da vani pada snijeg nakon što je dan prije bilo 20 stupnjeva, pomislila sam na to da bi to mogao biti i kraj. Kad je krenuo drugi, tad sam već izašla iz zgrade i, zaista, prizor je bio apokaliptičan, razrušen grad, ljudi s maskama u pidžamama, na distanci jedni od drugih… Ne ponovilo se.

Poznato je da ste u vezi na daljinu, a s vašeg Instagrama vidljivo je da ste karantenu ipak proveli zajedno u Zagrebu. Svakakvi su komentari o vezama u karanteni, kako je vama bilo?

Sad nam je puno bolje. S otvorenim granicama i toplim ljetnim danima.

I za kraj, neizbježno pitanje s obzirom na to što nas čeka za vikend. Kakvo je vaše mišljenje o ponudi na izborima? Kako komentirate činjenicu da se pred izbore u najtežoj gospodarskoj situaciji u dugo vremena izvlače teme poput prava na izbor?

Ne pratim politiku, ali uvijek se iznova iznenadim temama koje se općenito izvlače pred izbore. Od apsolutno nerelevantnih za razvoj naše države pa sve do onih koje bi trebale biti komentirane isključivo od strane struke. Ali bez obzira na to, mislim da je ova godina zahtjevna za sve nas, situacija i pravila se mijenjaju iz dana u dan, a za adaptaciju je potrebno vrijeme i normalno mi je da se rade greške kao i da se iz njih i uči.

Pročitajte više