Nažigač Joža: Upoznajte čovjeka koji već godinama ručno pali rasvjetu u Zagrebu

Video: Sanja Padjen/Index

ZAGREB je jedini grad na svijetu čija se plinska rasvjeta pali ručno, a pale je nažigači koji su sada već postali turistička atrakcija.

Gradska plinara Zagreb, u čijoj je nadležnosti plinska javna rasvjeta, ima dva nažigača, a jedan od njih je i Josip Kufner koji u plinari radi već 37 godina.

Nažigači lampe gase u svitanje, a pale ih prije mraka, tako da nemaju fiksno radno vrijeme, nego na posao idu ovisno o godišnjem dobu i vremenskim uvjetima.

"Ja sam sebi radim posao. Palim ih da bih ih mogao gasiti i obrnuto", objašnjava kroz smijeh Joža koji svakog dana treba upaliti i ugasiti 237 svjetiljki na zagrebačkom Gornjem gradu, Opatovini i Kaptolu.

Posao nažigača je upaliti/ugasiti lampe otvarajući/zatvarajući dotok plina. Žižak, mali plamen u svjetiljci, gori cijeli dan, a tek nakon što se oslobodi dotok plina, mrežica (žarna nit) se zagrije i počne svijetliti.

Ponekad vjetar ugasi žižak pa ga moraju upaliti upaljačem koji se nalazi na teleskopskom štapu koji inače koriste za dizanje/spuštanje ručice kojom se regulira dotok plina.

"Paljenje je dva i pol sata. Tako i ujutro gašenje, nekad prije, nekad kasnije. Ujutro ideš prvi, snijeg do koljena, nekad i preko. Sam se prtiš. Nitko ti ne razgrće snijeg", objašnjava Joža koji rasvjetu pali i gasi po svim vremenskim uvjetima.

Tradiciju ručnog paljenja rasvjete trenutno održavaju samo dva nažigača, no uskoro će Joži trebati nasljednik jer ide u mirovinu.

"Nek' si kupi novi motor i nek se po Gornjem gradu vozi i pali lampe, kao i ja, čitav život", poručio je svom nasljedniku.

Pročitajte više