Ne kupujte iPhone 7, bolje pričekajte osmicu

Foto: Press/Apple

JOŠ I prije nego je Apple predstavio iPhone 7 i iPhone 7 Plus, stručnjaci (ali i mnogi kupci) mjesecima unaprijed upozoravali su da sedmica ipak nije uređaj koji čekamo.

Naime, sva nagađanja su se obistinila, a ono što smo vidjeli u srijedu daleko je od redizajna koji bi sedmicu učinio toliko superiornijom iPhoneu 6 ili iPhoneu 6S.

Mnogi tvrde da bi kupci ipak trebali pričekati 2017. kada će iPhone proslaviti deseti rođendan, a Apple uvesti neke značajnije promjene kako bi obilježio okruglu obljetnicu. Primjerice, analitičari tvrde da bi iPhone 8 mogao imati veći zaslon koji je u potpunosti iskorišten, a tipka home bit će integrirana u zaslon.

Ono što smo vidjeli svelo se na opraštanje od ulaza za slušalice, otpornost na vodu (što mnogi uređaji već odavno imaju), dvije nove boje i materijale koje tech blogeri već kritiziraju. Posljednji veći redizajn doživio je iPhone 6, a prije toga iPhone 4 pa je realno očekivati i da ćemo nešto slično vidjeti po izlasku osmice.

"Izgleda da je razlog zbog kojeg je dizajn nepromijenjen to da rade na većim promjenama koje će se dogoditi iduće godine", govori Jan Dawson i dodaje da Apple sve teže i teže pronalazi načine da impresionira kupce, a to se odrazilo i na prodaju.

Realno, predstavljanje sedmice više je djelovalo kao predstavljanje jednog od "međuproizvoda" kao što je 5S ili 6S, a čini se kao da su dvije najveće revolucije bile bežične slušalice i dolazak Super Maria na mobilne uređaje.

Stoga, stručnjaci već nabrajaju koja su to revolucionarna rješenja koja možemo očekivati od osmice, a mi smo izabrali ona najvažnija.

Staklo, posvuda staklo

O ideji uređaja koji je kompletno od stakla već se neko vrijeme šuška. Analitičar Ming-Chi Kuo koji je na glasu kao čovjek s gotovo besprijekornim predviđanjima, još je u svibnju najavljivao da Apple radi na staklenom kućištu.

2017. mogli bi dobiti uređaj koji je gotovo potpuno od stakla, a samo bi rubovi bili metalni. Naravno, i četvorka je bila staklena s obje strane, ali u ovom slučaju radit će se o oblijem uređaju s 5,8 inčnim AMOLED zaslonom. Još jedna razlika u odnosu na četvorku bit će i puno otpornije staklo koje se neće tako lako razbijati.

Stakleni dizajn donosi još neke prednosti kao što su kvalitetniji rad antene i lakše bežično punjenje.

Bežično punjenje

Apple je ove godine oduševljeno pričao o svojim novim bežičnim AirPod slušalicama i radi se o dobrom prvom koraku, ali s obzirom na cijenu i izdržljivost baterije, prvotno oduševljenje potencijalnih kupaca brzo je splasnulo.

Iduće godine krajnje je vrijeme da i Apple ukoči na posljednji vlak za bežično punjenje jer Androidi (i njihova velika konkurencija Samsung) ga već imaju. Na svu sreću, bežično punjenje još je uvijek sporije, ali godina dana dugo je vremena u svijetu tehnologije i mnogo se toga može promijeniti, a ekipa iz Applea navodno radi na preprekama i bit će spremni za 2017.

Zaslon

Osmica bi mogla označiti i opraštanje od LCD-a i ulaženje u svijet OLED-a. Da vas ne davimo tehničkim pojedinostima i individualnim pikselima koji se pale po potrebi, reći ćemo samo da je slika bolja, da je crna crnija, bijela bjelja, da troše manje energije i bolje vrijeme odziva.

A ako je vjerovati pričama, gotovo je sigurno da će 2017. donijeti daleko kvalitetnija rješenja što se zaslona tiče.

Specifikacije

Ovo je zapravo očekivano poboljšanje i već je smiješno slušati Cooka i ekipu kako iz godine u godinu ponavljaju da je upravo ovo "najbolji telefon koji su napravili". Naravno da je. To se i očekuje od vas.

Uglavnom, osmica će vjerojatno imati A11 čip koji će pokretati novi operativni sustav. Čip će biti manji, brži i učinkovitiji.

Prepoznavanje lica i skeniranje zjenice

Ming-Chi Kuo najavio je da bi osmica mogla uvesti neka nova biometrijska rješenja kao što su prepoznavanje lica i skeniranje zjenice koje će služiti kao dodatna zaštita.

Tajvanski proizvođač skenera Xintec navodno bi trebao krenuti s masovnom proizvodnjom komponenti u 2017. Samsung tehnologiju već koristi pa očekujemo da se uključi i Apple.

Pročitajte više