Nekoliko je razloga zašto Lasagna ovako munjevito raste na kladionicama

Foto: Wojciech Pędzich/Wikimedia Commons

BABY Lasagna u trenutku pisanja ovog teksta ima 35% šansi za pobjedu na Eurosongu i munjevito raste na kladionicama. Hrvatski predstavnik od druge je generalne probe započeo put prema vrhu kladionica i s njega, očito, nema namjeru silaziti do finala. Najveća konkurencija Hrvatske, Švicarska, na kladionicama se topi i trenutno ima 15% šanse za pobjedu.

Sasvim je izvjesno da će Lasagna večeras lako proći u finale Eurosonga. Finale, koje je zakazano za subotu, okupit će 26 izvođača među kojima će biti 20 zemalja koje prolaz u finale osiguraju u polufinalu, zemlje Velike petorke i zemlja domaćin - Švedska. 

No, kako to da Lasagna ovako brzo raste na eurovizijskim kladionicama? Razloga je nekoliko.

Baby Lasagna na Eurosongu pjeva puno bolje nego na Dori

Baby Lasagna je rasturio na Dori, ali su mu mnogi, uključujući autoricu ovog teksta, zamjerali nedovoljnu pripremljenost vokala za fizički zahtjevan nastup (za ovo je kriv HRT, a ne on) i to što ga, narodski rečeno, nije dovoljno "zadao" na dijelu refrena "There's no going back".

Lasagni su vjerojatno slične kritike uputili i bliži suradnici, a on je u protekla dva mjeseca napravio pravo čudo sa svojim vokalom u izvedbi. Trenirao je i fizičku kondiciju i glas i to čuje svaka osoba s osnovnim glazbenim obrazovanjem, a napredak je toliko očit i velik da to čuje i eurovizijska publika.

Sudeći po snimkama s generalne probe, Baby Lasagna na sceni (na kojoj se kreće u zahtjevnom nastupu cijelo vrijeme) zvuči kao na studijskoj snimci pjesme. Svi oni koji su ga slušali na Dori uvelike su se iznenadili progresom za Eurosong i upravo su oni ti koji su se okrenuli Hrvatskoj i koji će večeras i u subotu glasati za Lasagnu.

Dečko koji prihvaća kritike i osobnošću osvaja eurovizijsku publiku

Baby Lasagna je izvođač s puno vrlina, ali ona koja bi mu mogla donijeti pobjedu na Eurosongu je sposobnost da posluša kritike i usvoji one koje su dobronamjerne. Osim što je radio na vokalu, na Eurosong je donio i novi kostim i pomalo osvježio nastup. 

Iako je osvojio simpatije Europe i prije nego što je pobijedio na Dori, njegova iznimna osobnost skromnog dečka tek sada dolazi do izražaja u svjetskim razmjerima. Osobnost izvođača je jedan od najvažnijih faktora za pobjedu. Marko, dečko koji je autentičan u svojoj pojavi, skroman i pun samopouzdanja, trenutno je omiljena ličnost u očima eurovizijske javnosti.

Neki od nas mislili su da će Lasagni glavni adut za pobjedu i skupljanje simpatija na Euroviziji biti činjenica da je bio autsajder, ali smo se prevarili. On na scenu i pred eurovizijsku javnost donosi najbolje od sebe i svoje glazbe, ne predstavlja se kao žrtva niti se unaprijed vidi kao pobjednik.

U svemu tome je nepatvoren i originalan i to je recept kojim će večeras i u subotu osvojiti čitavu Europu.

Hrvatska je u euforiji i svima nam je jasno da će se nešto dogoditi

Htjeli mi to priznati ili ne, Hrvatska od 2018. godine i Svjetskog prvenstva u Rusiji nije bila u euforiji koja će vrhunac doživjeti u subotu. Baby Lasagna uživa podršku čitave hrvatske javnosti i toliko je drag da se ni lijevi ni desni nemaju za što uhvatiti ako bi ga trebalo odbiti podržati.

Lasagna i njegov tim uspjeli su stvoriti veliki hajp na društvenim mrežama koje su preplavljene mačkama i tabletićima, a način na koji izražava patriotizam pravo je osvježenje s obzirom na to kako su Hrvati do sada doživljavali i iskazivali domoljublje na velikim svjetskim natjecanjima.

Kod Lasagne i izvjesne pobjede na Eurosongu umjesto Thompsona pjevaju mačke, umjesto bijelih polja Instagram preplavljuju bijeli tabletići, a umjesto beskrajnih domoljubnih rasprava na Facebooku se dijele osvježavajuće i simpatične poruke podrške dečku u kojemu čitava Hrvatska trenutno vidi svog mlađeg brata.

Euforija u Hrvatskoj koja nastaje i raste jer smo svi svjesni da će se dogoditi nešto veliko tolika je da se prelijeva i u okolne zemlje i to je jedan od najvećih razloga zašto šanse za pobjedu rastu iz sata u sat.

Ruku na srce, i HRT se baš trudi

(Radoš, trepni ako si oteta.)

Nisam oteta. HRT se baš trudi da pomogne Lasagni da pobijedi na Eurosongu. (Napisala sam ovo i čekam da me pogodi grom srdžbe bogova umjetnosti). U proteklih su nekoliko tjedana u Lasagnu uložili više truda nego u sve dosadašnje predstavnike zajedno. Trude se na društvenim mrežama, trude se na televiziji, trude se i u Švedskoj.

Naravno, oni to rade iz kolektivne grižnje savjesti jer su dečka stavili u rezervu i na Doru prvo pustili svoje voditelje da upriliče recitaciju, kao i da ne bi morali dati ostavke u nedjelju ujutro, ali gore spomenuta euforija u Hrvatskoj je tolika da ih nećemo baš previše dirati do - nedjelje ujutro.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više