Nemo je proslavio pobjedu držeći ovu zastavu. Znate li što ona predstavlja?

Foto: Profimedia

ŠVICARSKI predstavnik Nemo na samom početku finala Eurosonga prošetao je sa zastavom uz koju je kasnije i proslavio pobjedu na ovogodišnjem natjecanju. Naime, osim švicarske zastave, Nemo je pokazao i zastavu sa žutim, bijelim, ljubičastim i crnim prugama, a mnogi su se zapitali o kojoj je zastavi riječ.  

Nebinarna zastava ponosa 

Nemo, koji se deklarira kao rodno nebinarna osoba, nosio je nebinarnu zastavu ponosa, a svaka boja na zastavi ima svoje značenje. 

Žuta pruga predstavlja ljude čiji spol postoji izvan binarnog sustava, dok bijela pruga predstavlja ljude s više ili svih spolova. Ljubičasta pruga predstavlja ljude s rodovima koji se smatraju kombinacijom muškog i ženskog spola, dok crna predstavlja ljude koji se identificiraju kao osobe bez spola. 

Nemo je s tom zastavom u rukama pozirao s fanovima nakon što se vratio u Švicarsku, a neki su se pojavili s transparentima na kojima su bila ispisana slova u bojama zastave. 

"Mi postojimo, mi inzistiramo, mi ustrajemo", pisalo je na transparentu. 

Što je rodna nebinarnost? 

Nebinarnost je termin koji se koristi za ljude koji ne osjećaju da se uklapaju u tradicionalne kategorije muškog ili ženskog spola. Nebinarni ljudi mogu se identificirati unutar, izvan ili između tradicionalnih rodova. Neki se možda uopće ne identificiraju s konceptom roda, dok se drugi mogu osjećati fluidno, miješajući muške i ženske aspekte u svom rodnom identitetu. 

Rodni identitet nije isto što i biološki spol. Biološki spol je određen genima i tjelesnim karakteristikama, dok je rodni identitet unutarnji osjećaj pojedinca o tome tko je on u kontekstu društva i kulture. 

Pročitajte više