Neponovljeni uspjeh prvog albuma Craiga Davida

NAKON što je doživio svjetsku slavu u rodnoj Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama prvim albumom, Craig David se sada suočava s prvim neuspjehom u karijeri.

Taj 21-godišnji pjevač bio je 2000. godine ljubimac kritičara i trgovaca s prvim albumom ´Born to Do It´. Disk je prodan u sedam milijuna primjeraka, dva su singla - ´Fill Me In´ i ´Seven Days´ - bili pravi hitovi u SAD-u, a David je bio nominiran i za dvije nagrade Grammy.

No drugi nosač zvuka ´Slicker Than Your Average´ zasad je komercijalno razočaranje.

Objavljen u studenom prošle godine, album je do sada prodan u samo 200.000 primjeraka, a prvi singl ´What´s Your Flava?´ nije baš najbolje prošao na radio postajama.

No David nije previše potresen dosadašnjim rezultatima, tvrdeći da upravo neizvjesnost daje pravu čar diskografskoj industriji.

David i njegova matična kuća Atlantic Records ne predaju se i upravo je objavljen drugi singl - ´Hidden Agenda´, koji više podsjeća na stil s prvog albuma.

Prema riječima jednog od predsjednika Atlantic Recordsa Craiga Kellmana, dva su razloga slabog uspjeha novog albuma: objavljen je u studenom, mjesecu kad se objavljuje najviše novih albuma, a sa stilom prvog singla David nije išao na sigurnu, već provjerenu kartu.

Davidov stil se opisuje kao britanski garage, kombinacija ritmova reggaea, popa, dancea i RandB s bubnjevima i basom. David je usavršio tehniku zvuka dok se probijao kao DJ u britanskim plesnim klubovima.

David je bio tinejdžer kao je počeo nastupati kao DJ u Southamptonu gdje je rođen.

Iako okružen kriminalom i drogom, osjećao je da može napredovati samo uz glazbu. Osim toga, kao DJ zarađivao je mnogo više od svojih vršnjaka.

Samo puštanje ploča mu je brzo dosadilo, pa je počeo pjevati i izvoditi rap na hitove, čime je praktički započeo svoju karijeru. Uskoro je objavio svoj prvi album i trenutačno postao zvijezda u Europi.

Među onima kojima se svidio bili su Bono Vox i Elton John, koji je čak izjavio da je David najbolji pjevač u Velikoj Britaniji.

Zahvaljujući svom uspjehu u Europi, David se brzo probio i u SAD-u, gdje su mu mediji poklanjali mnogo pozornosti, čak i prije objave prvog singla.

Časopis People svrstao ga je prošle godine među najljepše ljude godine, a zahvaljujući kombinaciji glazbenog talenta i izgleda njegov je debitantski album posao bestseler.

Samo u SAD-u album je prodan u 1,5 milijuna primjeraka.

No uz uspjeh dolazi i kritika. Tako su, djelomično zbog njegove blage naravi, njegovu glazbu neki proglasili prenježnom. Osim toga, neki pripadnici pokreta garage nisu bili zadovoljni njegovim korištenjem tog stila uz prerade i ostale stilove na albumu na kojem se kao gost pojavljuje i Sting.

David se ne zanosi prvim uspjehom niti nedavnim kritikama na novi album. Također izbjegava rastrošnost i raskoš. Prva velika investicija od zarađenog novca bila je kuća za majku.

´Zbog brzine kojom možeš ostvariti uspjeh i ponovno pasti na dno, moj je moto ´radi svoj posao, ostani vjeran samom sebi i usredotočen na ono što radiš´´, kaže Craig David.

Pročitajte više