Nevidljivi heroji: Skrivena povijest LGBTQ+ znanstvenika

Shutterstock

Dok se svijet polako budi prema sve većem prihvaćanju i uvažavanju LGBTQ+ zajednice, povijest je puna nevidljivih heroja koji su, unatoč predrasudama i diskriminaciji, ostavili neizbrisiv trag u svijetu znanosti. Njihove priče, iako često zanemarene, ključne su za razumijevanje kako su oblikovale naše trenutno znanstveno razumijevanje.

Alan Turing: Otac moderne računalne znanosti

Nije tajna da je Turing, otac modernih računala, bio homoseksualac. Njegov rad na dekodiranju Enigma stroja tijekom Drugog svjetskog rata bio je ključan za savezničku pobjedu. Unatoč tome, bio je osuđen zbog "nemoralnog ponašanja" 1952. godine i prisiljen na kemijsku kastraciju. Turing je preminuo samo dvije godine kasnije, a 2013. godine britanska kraljica Elizabeta II službeno ga je pomilovala. 

Sally Ride: Prva Amerikanka u svemiru

Sally Ride postala je prva Amerikanka koja je letjela u svemir 1983. godine, ali javnost nije znala za njezinu seksualnu orijentaciju sve do njene smrti 2012. godine. Ride je cijeli svoj život posvetila znanosti i obrazovanju, utirući put ženama u STEM području.

Bruce Voeller: Borac protiv AIDS-a

Biolog Bruce Voeller bio je jedan od prvih istraživača koji su proučavali HIV/AIDS. Kao otvoreno gay muškarac, Voeller je radio na razvijanju testova za detekciju HIV-a i bio je ključan u borbi protiv širenja ove bolesti. 

Ben Barres: Pionir neurobiologije

Barres, transrodni muškarac, bio je pionir u polju neurobiologije. Njegov rad na glialnim stanicama doveo je do novih otkrića o radu mozga. Barres je bio otvoren o svojoj transrodnoj identitetu i borio se protiv rodne diskriminacije u znanosti.

Ove priče samo su vrh ledenog brijega. Mnogi LGBTQ+ znanstvenici još uvijek se bore za priznanje i prava u svojim područjima. Povijest LGBTQ+ znanstvenika pokazuje koliko je važno stvoriti inkluzivno i prihvatljivo znanstveno okruženje.

Pročitajte više