New Scientist: U Kongu primijećen tajanstveni golemi majmun

VELIKI tajanstveni majmun golema čimpanza, mješanac gorile i čimpanze ili pripadnik još nepoznate vrste navodno živi na sjeveru Demokratske Republike Konga (DRC), tvrdi se u članku britanskog časopisa New Scientista koji će izaći u subotu.

Nezavisna američka znanstvenica koja se bavi primatima Shelly Williams, suradnica Instituta Jane Goodall iz Marylanda, tvrdi da je prošle godine vidjela "golemu i tihu" zvijer.

Uvjerena je da je riječ o novoj vrsti, iako je drugim znanstvenicima bliža teorija o "čimpanzi neuobičajenih fizičkih osobina i ponašanja".

Pascal Gagneux iz Zoološkog vrta u San Diegu ukazuje na činjenicu da rezultati genetskih analiza materijala prikupljenog na mjestu događaja odgovaraju čimpanzi.

U članku se navodi i priča nastala na temelju jedne od brojnih legendi o postojanju tajanstvenih bića u najzabitijim područjima svijeta.

Sve je počelo sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća na inicijativu švicarskog fotografa i prirodnjaka Karla Ammanna, svjetski poznatog po borbi protiv krijumčarenja mesa životinja iz džungle. Prilikom istraživanja moguće veze između gorila sa zapada Afrike i onih s istoka, koje danas razdvaja više od tisuću kilometara područja u kojem uopće nema majmuna, on je 1996. čuo priču o "zaboravljenim gorilama" na sjeveru DRC.

Otišao je u to područje u nadi da će pronaći tragove te hipotetske podvrste, poznate pod imenom "gorila iz Uelea".

Gorilu nije pronašao, ali je od mjesnog stanovništva čuo priče o velikom majmunu "ubojici lavova". Donio je i otiske lubanja nalik čimpanzinima, ali mnogo većih i s nekim osobinama tipičnim za gorilu, koje čimpanze nemaju.

Vrativši se u Kongo 2001. na čelu međunarodne skupine znanstvenika, pronašao je staništa velikih majmuna na tlu, kao što to rade gorile, za razliku od čimpanza koje to čine u krošnjama drveća.

Fotografije snimljene aparatom s automatskim okidanjem pokazuju da "veliki majmun iz Bodoa" sliči čimpanzi, ali stas, koji se procjenjuje na oko 1,80 m visine i stotinu kilograma težine, odgovara gorili. Teorija kojima se to pokušava objasniti je nekoliko, ali na konačno rješenje misterije svijet će trebati pričekati još neko vrijeme.

Pročitajte više