Newyorški stan Chiang Kai-Shekove udovice prodan za 10 milijuna dolara

NEWYORŠKI stan bivše prve dame Tajvana, udovice nekadašnjeg tajvanskog čelnika Chiang kaisheka, prodan je ovih dana za 10 milijuna dolara, prenio je tamošnji tisak.

Stan na devetom katu zgrade bio je u vlasništvu obitelji starije sestre Chiang Kai-shekove udovice, Soong Ai-ling, a prodaju je potvrdila nećakinja gospođe Chiang.

Udovica tajvanskog čelnika, rođena kao Soong Mei-ling, umrla je u listopadu prošle godine u dobi od 105 godina. Posljednjih devet godina života provela je u New Yorku, gdje je i pokopana.

Njezin suprug bio je na čelu stanke Kuomintang i kineski čelnik prije i za vrijeme drugog svjetskog rata.

Predana kršćanka, gospođa Chiang rođena je 1898. u Shanghaiju, a obrazovana je u Sjedinjenim Državama, zajedno sa svoje dvije sestre, starijom Soong Ai-ling i mlađom Soong Ching-ling.

Starija sestra udala se za kineskog ministra financija Kung Hsiang-hsija, a mlađa za utemeljitelja Republike Kine Sun Yat-sena.

Tijekom kineskog otpora japanskoj agresiji 1937-1945 gospođa Chiang posjećivala je kineske vojnike i siročad te odlazila u Sjedinjene Države prikupiti novčanu pomoć za borbu protiv Japanaca. Slijedila je svoga supruga 1949. na Tajvan nakon poraza kineskih nacionalista u građanskom ratu s komunistima.

Kada je 1975. Chiang Kai-shek umro, njezin posinak Chiang Ching-kuo, koji je kasnije naslijedio Chianga na čelu Tajvana, nagovorio ju je da se preseli u New York kako bi bila što dalje od politike.


Pročitajte više