Nick Cave potvrdio svoju reputaciju na koncertu u Lisinskom

AUSTRALSKI rockkantautor Nick Cave potvrdio je na večerašnjem koncertu u rasprodanoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski ugled nepredvidljivog i upečatljivog izvođača, iako ovoga puta bez pratećeg sastava The Bad Seeds.

Cave je na dva koncerta u Zagrebu, u organizaciji Tvornice kulture, došao sa "skraćenom" verzijom The Bad Seedsa - violinistom Warenom Ellisom, basistom Martinom P. Caseyem i bubnjarem Jimom Sclavunosom, dok je on sam svirao klavir.

No, i takav komorni sastav omogućio je Caveu da uz laganije pjesme isporuči standardnu dozu žestine, od uvodne "West Country Girl", preko frenetične "Hiding All Away", do završne "Stagger Lee" kojom je zaključio dvosatni nastup.

Iako je dio publike očito žalio za moćnim zvukom The Bad Seedsa, Cave i društvo uspjeli su razbiti njihovu početnu suzdržanost tako da se, nakon što je Cave izveo "Rock Of Gibraltar" plešući s jednom posjetiteljicom, dvorana digla na noge ostajući tako do kraja koncerta.

Najviše je pjesama, očekivano, bilo s posljednjeg dvostrukog albuma "Abbatoir Blues/The Lyre of Orpheus", a među njima i "Let the Bells Ring" posvećena country legendi, pokojnom Johnnyu Cashu, s kojim je Cave surađivao tijekom devedesetih, na Cashovim "American Recordings" albumima.

No, Cave je ispunio svoje obećanje s današnje press konferencije, da zagrebački nastup neće biti samo "unplugged" verzija njegovih uobičajenih nastupa, te je izveo i neke svoje starije standarde u drugačijem aranžmanu.

Tako je, primjerice, baladu "Henry Lee" "otprašio" ubrzano s punkerskom žestinom, dok je "Mercy Seat" usporio, pridavši pjesmi o posljednjim trenucima osuđenika na električnu stolicu melankoličan, gotovo nježan prizvuk.

Nakon podužeg bisa sa čak šest pjesama, jedan od najznačajnijih živućih rock-autora obećao je zagrebačkoj publici da će se vidjeti opet, a njih 1.800 moći će ga vidjeti sutra, na drugom, također rasprodanom koncertu.

Nick Cave je u pratnji The Bad Seedsa u Zagrebu prvi puta nastupio, također u Lisinskom, na dva odlična koncerta 1998. godine.

Pročitajte više