Njega i održavanje travnjaka

Foto: Press

Kada je u pitanju održavanje travnjaka, redovna košnja je ključni faktor. Uz pravu kosilicu i pravu tehniku ​​košnje potičemo zdrav rast travnjaka. Pravilna košnja također sprječava neželjeni rast korova. S prvom košnjom počinjemo u proljeće u ožujku ili travnju, a završavamo u jesenskim mjesecima u listopadu ili studenom. Postoji nekoliko načina košnje koji se mogu prilagoditi prema željenoj visini ili vrsti travnjaka.

Optimalna košnja za zdrav travnjak

Prilikom košnje ponekad je količina pokošene trave prevelika za kompostiranje ili malčiranje. Malčiranje je praktično rješenje jer se ovom tehnikom odrežu samo vrhovi koji se vraćaju u tlo i razgrađuju uz pomoć mikroorganizama. Otkos se pretvara u prirodno gnojivo i omogućuje ekonomičniju njegu travnjaka. Malčiranje se posebno preporuča u ljetnim mjesecima jer pomaže travnjaku da zadrži više hranjivih tvari i vlage, što zauzvrat smanjuje potrebu za dodatnim navodnjavanjem i gnojidbom.

GARDENA Robotska kosilica SILENO minimo, 500 m² idealna je za optimalnu njegu manjih vrtova. Uz pomoć GARDENA Bluetooth® aplikacije brzo je i jednostavno instalirati i koristiti kosilicu. Kosilica radi iznimno tiho i svrstava se među najtiše u klasi s niskom razinom buke - samo 57 decibela (A). S inteligentnim funkcijama osigurava preciznu košnju s odgovarajućom učestalošću prema rastu trave.

Foto: Press, GARDENA Robotska kosilica SILENO minimo pruža izvrsnu njegu i idealnu košnju manjeg travnjaka

Individualna njega za vaš vrt

Robotske kosilice učinkovit su način malčiranja trave u vrtu. Izuzetno su fleksibilne i idealne za male i velike travnate površine. Moderna tehnologija i napredne funkcije omogućuju jednostavnu kontrolu statusa i aktivnosti kosilice. Robotske kosilice osiguravaju jednostavnu njegu travnjaka bez napora i veliku uštedu vremena.

Snažna GARDENA Robotska kosilica SILENO city 600 m² odličan je izbor za uređenje travnatih površina do 600 m2. Omogućuje bezbrižno opuštanje dok traje košnja travnjaka. Ovaj vrhunski vrtni pomoćnik prilagođen je za košnju čak i u uskim i teško dostupnim dijelovima vrta sa širinom rubnog kabela od samo 60 cm. Uz pomoć GARDENA Bluetooth® aplikacije jednostavno unesete veličinu travnjaka, odredite željene dane košnje, vrijeme početka i kosilica odrađuje posao.

Foto: Press, GARDENA robotska kosilica SILENO city omogućuje više slobodnog vremena i automatsku košnju travnjaka

Robotske kosilice automatski prilagođavaju vrijeme košnje prema brzini rasta travnjaka. Nakon košnje jednostavno se očisti uz pomoć vrtnog crijeva. U slučaju opasnosti od mraza i niskih temperatura program košnje se automatski pauzira kako bi se osjetljive vlati trave zaštitile od oštećenja. Robotske kosilice SILENO kose na kosinama jednakom preciznošću kao i na ravnim površinama. Funkcija CorridorCut omogućuje košnju i na uskim površinama bez problema, a točkasta funkcija omogućuje košenje na mjestima gdje je to rjeđe, primjerice ispod trampolina.

GARDENA Robotska kosilica smart SILENO life, 1500 m² Set dostupna je za velike travnate površine. Napredna kosilica s integriranom umjetnom inteligencijom LONA koja prati lokaciju i koristi tehnologiju mapiranja se uči te prilagođava košnju prema specifičnostima vašeg vrta. Uz pomoć GARDENA smart aplikacije možete kontrolirati košnju i pristupiti stanju vrta s bilo kojeg mjesta. Omogućuje vam fleksibilno određivanje površina i učestalost košnje, kao i označavanje površina bez košnje na kojima želite sačuvati divlji vrt, cvjetnjak ili začinsko bilje.

Foto: Press, GARDENA Robotska kosilica SILENO life opremljena integriranom umjetnom inteligencijom LONA osigurava učinkovitu košnju

Pročitajte više