Njemačka kancelarka u mladosti bila konobarica i skvoterica

TIJEKOM studija fizike u tadašnjem komunističkom dijelu Njemačke Angela Merkel zarađivala je kao konobarica u disco klubu, a nakon što je ostavila prvog supruga preselila se kao skvoterica u prazan stan u istočnom Berlinu.

To su neki od poučnih detalja iz života prve kancelarke u njemačkoj povijesti, objavljeni u novoj biografiji "Merkel, moć, politika", novinarke Patricie Lessnerkraus.

Kao dijete Merkel se borila sa strahom od spuštanja niz stepenice. Nekoliko godina kasnije bila je najbolja učenica u svojoj školi, a u želji da postane učiteljica spriječile su je komunističke vlasti koje su njenu obitelj doživljavale sumnjivom. Tako je završila na studiju fizike i povremeno radila u disco klubu.

Kancelarka u knjizi priznaje da je kao konobarica za svako prodano piće dobivala dodatnih 20 do 30 pfeniga, što je s 20 do 30 zarađenih maraka tjedno, kako kaže, plaćalo većinu stanarine.

"Uzevši u obzir da je mjesečni najam iznosio 250 maraka dodatni prihod bio mi je vrlo važan", kazala je Merkel koja je od 1973. do 1978. studirala u Leipzigu.

Doktorat je stekla u istočnom Berlinu 1986., pod mentorstvom profesora Joachima Sauera, koji je kasnije postao njen drugi suprug.

Merkel (51) je tajila mnoge intrigantne detalje iz svog privatnog života, čak i nakon njena munjevita uspona od glasnogovornice zadnje istočnonjemačke vlade 1990. do šefice konzervativne stranke deset godina kasnije i ulaska u kancelarski ured prošlog studenoga.

Novinarka kancelarku poznaje od 1990. i opisuje život djevojke rođene pod imenom Angela Kasner u Hamburgu, koja na komunistički istok dolazi sa šest mjeseci, nakon što je njenog oca, protestantskog svećenika, tamo poslala crkva prije podizanja Berlinskog zida.

Očevo zanimanje prouzrokovalo joj je niz problema u ateističkom DDR-u, kao i njenoj majci, profesorici engleskog i latinskog.

Osim što je radila kao konobarica na studiju se, u 23. godini, prvi puta i udala za sveučilišnog kolegu Ulricha Merkela.

Početkom osamdesetih napušta muža i zauzima napušteni stan, a njena je biografkinja opisuje kao sretnu samu ženu koja je voljela plesati. Početkom osamdesetih upoznaje Sauera, koji se 1985. rastaje od svoje supruge.

U politiku ulazi tek nakon pada Zida, a dva mjeseca nakon ujedinjenja ulazi u Krščansko-demokratsku uniju (CDU).

Pročitajte više