Nova lica druge sezone "Igre prijestolja"

PRVA sezona iznimno hvaljene serije "Game of Thrones" tek je završila, a već se naveliko piše o čak 13 nominacija za nagradu Emmy i brojnim imenima koja će se pridružiti glumačkoj postavi u drugoj sezoni koja bi se na malim ekranima trebala pojaviti u proljeće 2012.

Naime, HBO je još u svibnju započeo dodjeljivati uloge, ali mnogo se toga u međuvremenu promijenilo. To naravno ne znači da promjena neće biti, ali 16 uloga već je dodijeljeno što je ujedno i dobar znak jer HBO u drugu sezonu ulazi još ambicioznije, a to vjerojatno podrazumijeva i veći budžet koji bi mogao prijeći 60 milijuna dolara potrošenih u prvoj sezoni. U svakom slučaju, ako interes gledatelja nastavi rasti, "Game of Thrones" mogao bi se pretvoriti u pravi televizijski spektakl za široke mase. Isto tako, ako će se serija zaista snimati u Dubrovniku, možemo započeti i s traženjem hrvatskih korijena kod 16 novih glumaca.

Stephen Dillane  (Stannis Baratheon)

Dillanea smo dosad mogli vidjeti u nagrađivanoj mini seriji "John Adams" u kojoj je utjelovio Thomasa Jeffersona, a imao je i manje uloge u filmovima "Sati" i "Spy Game". U drugoj sezoni pojavit će se u ulozi jednog o centralnih likova, Stannisa Baratheona, omraženog brata kralja Roberta i jedinog pravog pretendenta na njegovu prijestolje. Najveći razlog njegove omraženosti svakako je i savjetnica Lady Melisandre koja mu na sve moguće načine pomaže da se domogne "željeznog trona".

Carice van Houten (Lady Melisandre)

Riječ je o jednom najvažnijih novih likova u drugoj sezoni, a ako u obzir uzmemo to da seriji ne nedostaje golotinje, Lady Melisandre svakako će biti lik o kojem ćemo dosta čitati. Ona je misteriozna i opasna, štuje boga R'hllora i učinit će sve da Stannis završi na željeznom tronu, a to podrazumijeva i seriju okrutnih ubojstava. Nizozemska glumica Carice van Houten za razliku od mnogih kolega sa set već se pojavila u mnogim filmovima (Valkyrie, Black Book, Repo Man), a uskoro ćemo je gledati i u "Vivaldiju".
Liam Cunningham (Davos Seaworth)

Davos Seaworth poznat i kao "vitez od luka", jedan je od najlojalnijih pratitelja Stannisa Baratheona, ali ujedno i najveća prijetnja njegovoj savjetnici. Odnos Stannisa i Davosa prilično je zanimljiv, ali izgleda kao da će u centru pažnje ipak biti rivalstvo Davosa i Melisandre. Cunnigham je prepoznatljivo lice i dosad smo ga vidjeli u filmu "Harry Brown", serijama "Murphy's Law" i "Camelot" te 3D spektaklu "Sudar Titana".

Gwendoline Christie (Brienne of Tarth)

Kada su fanovi književnog predloška vidjeli da je uloga "prelijepe" Brienne pripala Gwendoline Christie, mnogi su se zapitali hoće li i ostatak glumačke postave biti tako loše odabran. Naime, Brienne je izrazito visoka i ružna dok je Gwendoline samo visoka (1, 91), ali autor George R. R. Martin umirio je strasti rekavši da se Gwendoline na castingu pojavila bez šminke i savršeno se uklopila u njegovu viziju Lady Brienne. Budući da je riječ o modelu, njeno je glumačko iskustvo ograničeno i svodi se na pojavljivanje u filmu Terrya Gilliama "The Imaginarium of Doctor Parnassus" i BBC-evom dokumentarcu "The Seven Ages of Britain".

Oliver Ford Davies (Maester Cressen)

Cressen je jedan od najvećih suparnika Stannisove savjetnice Lady Melisandre, a u drugoj ćemo sezoni pratiti njegova nastojanja da postane glavni savjetnik budućeg kralja. Unatoč dugoj karijeri, Oliver Ford Davies nije se pojavljivao u većim ulogama, a njegov izlet na velika platna dogodio se u novijim nastavcima "Star Warsa" gdje je također glumio savjetnika kraljice Amidale. Drugim riječima, nema boljeg glumca za ulogu savjetnika.

Karl Davies (Alton Lannister)

Uloga Karla Daviesa pod znakom je upitnika jer njegov lik ne pojavljuje se u knjigama. Neka nagađanja obožavatelja govore da je vjerojatno riječ o liku Cleosa Freya koji ne dolazi do izražaja sve do treće knjige. Karl Davies britanski je glumac kojem će ovo biti prvi izlet u američku produkciju. Dosad se pojavljivao u serijama "Midsomer Murders" i "Kingdom", a njegova najveća uloga bila je ona u sapunici "Emmerdale". 

Oona Chaplin (Jeyne Westerling)

Zbog veće uloge Robba Starka, Jeyne Westerling u seriji se pojavljuje puno ranije nego u knjigama. Producenti su obećali veliku ljubavnu priču drugoj sezoni, a odnos Starka i Jeyne rezultat je tog obećanja. Naravno, tu su i klasični "sapuničavi"" elementi jer Robb Stark obećao je oženiti jednu od fizički "korektnijih" kćeri iz kuće Frey. Oona Chaplin unuka je legendarnog Charliea Chaplina, a njena "najveća" uloga dosad bila je u posljednjem nastavku Jamesa Bonda, "Quantum of Solace" gdje je glumila recepcionarku. Doduše, za njen angažman u "Game of Thrones" zaslužna je uloga u seriji "The Hour". 

Nonso Anozie (Xaro Xhoan Daxos)

Neki bi se Anoziea mogli sjećati iz Ritchievog filma "RocknRolla" ili filma "Atonement", ali uskoro ćemo ga gledati u remakeu Conana gdje će se pojaviti uz Jasona Momou kojem je "Igra prijestolja" otvorila vrata Hollywooda. Što se Anozievog angažmana u drugoj sezoni tiče, pojavit će se u ulozi prevrtljivog trgovca koji će savjetima i brodovima pomoći Daenarys na povratku u Westeros.

Tom Wlaschiha (Jaqen H'ghar)

Lik Jaqena službeno se pojavio u posljednoj epizodi prve sezone, ali nismo imali prilike vidjeti njegovo lice. Njegova je uloga iznimno važna, ali mnogi bi detalji mogli pokvariti iznenađenja. U svakom slučaju, znalci tvrde da se radi o jednoj od potencijalno najzanimljivijih likova druge sezone. Wlaschica je njemački glumac koji govori pet jezika i dosad se pojavio u gomili njemačkih filmova koje vrlo vjerojatno nismo pogledali. Sporedna, ali u većoj slici daleko značajnija uloga, bila je u filmu "Valkyrie" gdje se pojavio uz Toma Cruisa.

Gemma Whelan (Yara Greyjoy)

U knjizi je njeno ime Asha Greyjoy i riječ je o sestri Theona Greyjoya, neustrašivoj ratnici sa vlastitom flotom brodova koja se pojavljuje i pokušava zauzeti bratovo mjesto. Gemma Whelan je najpoznatija kao stand up komičarka, ali dosad se pojavila i u većim kino filmovima kao što su "The Wolfman" s Beniciom del Torom i "Gulliver's Travels" s Jackom Blackom.
Michael McElhatton (Roose Bolton)

Roose Bolton prilično je zanimljiv lik jer riječ je punokrvnom negativcu na strani pozitivnog lika Robba Starka. Radi se o nemilosrdnom i prevrtljivom liku opterećenom pijavicama i čistoćom. Oni koju su McElhattona vidjeli na djelu, uvjereni su da je riječ o idealnom izboru za ulogu Roosea Boltona. Njegov opus nije toliko poznat, ali uključuje serije kao što su "Your Bad Self", "Father & Son" i "Single-Handed".

Natalie Dormer (Margaery Tyrell)

Glumica koju smo dosad mogli vidjeti u manjim ulogama (Tudori, Kapetan Amerika), u seriji će utjeloviti Margaery Tyrell, mladenku samoproglašenog kralja Renlya Baratheona. No, brak je sklopljen iz političkih razloga, a problem procvatu ljubavi predstavlja i činjenica da Renly održava vezu s njenim bratom Lorasom. Njihov odnos u knjigama nije toliko razvijen, ali producenti su se potrudili da već u prvoj sezoni doznamo da žene nisu prvi izbor mladog kralja. 

Robert Pugh (Craster)

Craster će biti jedan od najzanimljivijih likova u drugoj sezoni. Naime, ako ste pomislili da je incest zastupljen samo u obitelji Lannister, upoznajte Crastera koji živi sa svojih 19 kćeri koje su mu ujedno i supruge. Vrijedi spomenuti i to da nekim čudom nema sinova. Craster će ujedno biti i jedan od najvećih negativaca u drugoj sezoni. Robert Pugh poznati je televizijski i filmski glumac, a iz njegovog bogatog opusa možemo izdvojiti: Shameless, Midsomer Murders, Robin Hood, Walking the Dead i Master and Commander.

Hannah Murray (Gilly)

Hannah Murray glumi Gilly, jednu od Crasterovih kćeri koje nose njegovo dijete i koja opravdano strahuje što će se dogoditi ako rodi sina. Za pomoć će se obratiti Samwellu Tarlyu i Jonu Snowu koji su na nju naišli u patroli sjeverno od zida. Mladu glumicu najbolje poznajemo iz originalnih "Skinsa", a pojavila se i u petoj sezoni "Doctora Whoa". 

Roy Dotrice (Hallyne the Pyromancer)

Da bi tron osigurao od gomile samoproglašenih kraljeva, Tyrion Lannister potražit će pomoć alkemičara Hallynea čiji je zadatak stvoriti tajno oružje. Royu Dotriceu ovo nije prvi susret sa "Igrom prijestolja" jer njegov ste glas mogli čuti ako vam je u ruke pala bilo koja audio knjiga iz serije "Song of Ice and Fire", a prije toga pojavio se i u seriji "Beauty and the Beast" na čijem je scenariju radio i George Martin. Dotrice se trebao pojaviti još u prvoj sezoni, ali u tome ga je spriječila bolest. 

Ben Crompton ("Dolorius Edd" Tollett)

Cromptonu je pripala mala, ali zanimljiva uloga jednog od pripadnika "Noćne straže". Pridružit će se Jonu Snowu, a njegovog bi Tolletta najbolje mogli opisati kao "comic relief" jer unijet će malo humora u ne tako smiješne događaje koji se odvijaju sjeverno od zida. Ben Crompton našoj je publici vjerojatno potpuno nepoznati, ali u domovini je donekle poznat jer pojavio se u humorističnoj seriji "Man Stroke Woman" zajedno s daleko poznatijim Nickom Frostom.

Pročitajte više