Nova TV i "Nova lova" opet pokrali gledatelje?

KOMERCIJALNA televizija Nova TV i njihova igra na sreću "Nova lova" ponovno su pokrali svoje gledatelje, barem tako tvrdi još jedan razočarani gledatelj koji je na Indexovu adresu poslao pismo u kojem tvrdi kako je brutalno izigran i prevaren.

Sporna "logička" igra čije je točno rješenje gledatelju nudilo 15 tisuća kuna glasi: 2+4-6-3x2+(3x7)=?. Nakon što nitko nije pogodio točno rješenje, voditelj Toni Jeričević ponudio je rezultat 2114. Odmah je postalo sumnjivo kako je rezultat mogao biti tako visok, jer ako se izračuna onako kako piše dobije se rezultat 15. Ako se, pak, zbroje svi brojevi kako piše pri dnu ekrana, dobije se rezultat 27. Kako god se brojevi okrenu, zbroje, pomnože, podijele ili oduzmu rezultat nikako ne ispada 2114.

X može biti rimski 10, ali je li to logično?

Na zamolbu bijesnog gledatelja Index je kontaktirao Novu TV u potrazi za odgovorom. Rekli su nam da "gledatelji često ne gledaju ekran pravilno te da je to logička igra u kojoj je čak moguće da x (množenje) predstavlja rimski broj 10 (X)". No, ako ćemo primjerice tako zbrajati, znači, umjesto znaka x staviti brojku deset (2+4-6-3102+3107) dobit ćemo rezultat 5, što opet nije rezultat kakav je ponudila Nova TV.

Onda nam je palo napamet da rješenje leži u rezultatu 2114 koji je, zapravo, ispisan kao 2II4, pa da je II zapravo rimski broj dva. No, onda bi rezultat bio 224, što ponovno nije točan rezultat. Čak i ako zbrojimo sve brojeve u rezultatu 2+1+1+4 dobijemo 8, a ne 15.


Čak smo pokušali zbrojiti i broj 80 otisnut na majicu djevojke pored zadatka (jer je ona dio "slike" s koje treba sve zbrojiti, kako kaže u dnu ekrana, op.a), međutim, rezultat ponovno ne odgovara broju 2114, jer je tada zbroj 107.

Oko ovog problema, kao i ostalih kontroverzi koje se vezuju uz emisije ovog tipa od Vijeća za elektroničke medije neslužbeno smo doznali: "Vijeće se u posljednje vrijeme intenzivno bavi tim pitanjem, međutim, problem je taj što još uvijek ne znamo u koju kategoriju takve emisije svrstati - jesu li dio programskog sadržaja ili igre na sreću. Ukoliko su dio programskog sadržaja onda su u nadležnosti Vijeća za elektroničke medije, a ako su igre na sreću onda su u nadležnosti Ministarstva financija. Nema rješenja za ovaj problem dok se ne odluči u koju kategoriju spada".

Vijeće za elektroničke medije nema pojma

Dakle, nakon što se "Nova lova" već godinu i pol dana prikazuje na Novoj TV, kao i "Kunolovac" na RTL televiziji, Vijeće još uvijek nema blagog pojma kamo bi smjestio te emisije. Odveć zanimljivo. Za razliku od njih, Nova TV je ponudila odgovor: "To je Tv igra i u nadležnosti je Ministarstva financija. Što se spornih igara tiče, gledatelji ne vide zadatak uvijek pravilno, jer se radi o logičkom zadatku. Pa tako treba obratiti pažnju na slova, ponekad X može biti rimski deset i slično. Potrebno je samo bolje gledati fotografiju", rekla nam je Vedrana Cvetko, osoba za odnose s javnošću Nove TV.


Sanja Bach, glasnogovornica Ministarstva financija, rekla nam je sljedeće: "Istina je da su igre na sreću u našoj nadležnosti, ali moramo upit poslati na Poreznu upravu direktno, pa vas molimo da nam pošaljete e-mail koji ćemo im prosljediti. Ukoliko sve spada u  Pravilnik kojim se regulira priređivanje i provođenje nagradnih igara i igara na sreću televizije moraju imati odobrenje nadležnog ministarstva i Porezne uprave".

Upit je poslan na adresu Ministarstva financija, a odgovor nam je obećan sutra kad ćemo i vas obavijestiti što su nam rekli.

Index daruje

Index.hr izaziva forumaše da ponude svoje rješenje spornog zadatka, odnosno logičkim slijedom da dobiju rezultat 2114, rezultat koji je ponudila Nova TV. Onaj koji ponudi točno rješenje dobit će majicu Index.hr-a na poklon.

Lana Vukičević
Foto: Nova TV

Pročitajte više