Novi danski kralj Frederik X. iznenadio javnost objavom knjige

Foto: epa

Novi danski kralj Frederik X. je, samo nekoliko dana nakon što je stupio na prijestolje, iznenadio javnost objavivši knjigu.

Danska kraljevska obitelj u srijedu je izvijestila o tomu na svome Instagramu, a objava sadrži i citat iz Frederikove knjige koji glasi: "Ja sam takav kakav sam i nastojat ću to pokazati i kao kralj Danske."

Knjiga nosi naslov Kongeord, što u doslovnome prijevodu znači "kraljeva riječ", no može se shvatiti i kao aluzija na ono što je rekao kada se svojim sugrađanima obratio prvi put s balkona palače Christiansborg, nakon što je u nedjelju stupio na prijestolje: Ujedinjeni i predani za Kraljevinu Dansku.

Danska povijest i život novog kralja

Glavni urednik izdavača knjige Politikens Forlag kazao je da kralj Frederik X. u knjizi iznosi ideje koje stoje iza njegova mota.

U objavi na Facebooku izdavači su napisali da knjiga govori i o danskoj povijesti te o kraljevu životu "od njegove mladosti i nevoljkog pristanka na obavljanje funkcije prijestolonasljednika, do dobi u kojoj je postao zreo obiteljski čovjek i monarh".

Kraljeve misli zabilježio je pisac Jens Andersen. Frederikova majka kraljica Margrethe II. nenadano je najavila svoju abdikaciju na Silvestrovo nakon 52 godine na prijestolju, a o tomu je službenu izjavu potpisala u nedjelju.

Njezin najstariji sin Frederik (55) je u trenutku potpisivanja dokumenta postao novi kralj. 

Pročitajte više