Novi hrvatski restorani primljeni u prestižnu Udrugu JRE

PRIJE skoro godinu dana po prvi put su četiri hrvatska restorana iz Istre postala dio prestižne Udruge JRE. Bilo je to važno priznanje radu i kulinarskoj filozofiji restorana "Damir i Ornella", "Monte", "Pepenero" i "San Rocco", ali i za cijelu enogastronomiju Istre što, kako je rekao predsjednik hrvatske udruge Teo Fernetich, "predstavlja ponos cjelokupne hrvatske enogastronomije".

Kako bi sve to bilo moguće, uz odabir bez kompromisa što se kvalitete četiriju restorana tiče, bila je potrebna vjera u kvalitetnu gastronomiju i dinamičnost koju je pokazao Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije, kada je odradio ulogu posrednika i podržavatelja ove inicijative.

Slovenski i talijanski kolege podržali kandidaturu hrvatskih restorana

Treba zahvaliti na podršci  slovenskim i talijanskim kolegama iz JRE-a koji su podržali kandidaturu hrvatskih restorana jer su imali priliku upoznati njihov rad, ali i surađivati sa raznim gastronomskim stvarnostima iz Istre.

Novi su restorani također dobili "ulaznice" za članstvo u udruzi. U Kastvu, u hotelu i restoranu "Kukuriku", glavni tajnik udruge JRE Hans van Manen i predsjednik švicarskog ogranka Andy Zaugg uručili su te ulaznice restoranima "Kukuriku "iz Kastva, "Plavom Podrumu" i restoranu "Le Mandrać" iz Voloskog. Daniela Kramarić, najbolji hrvatski sommelier i vlasnica restorana "Plavi podrum", Deniz Zembo iz "Le Mandraća" te vlasnik restorana i hotela "Kukuriku" Nenad Kukurin bili su oduševljeni i zadovoljni ulaskom u prestižnu internacionalnu udrugu.

Novi članovi JRE predstavili su se pravim delicijama

Gostima su se tri nova člana predstavila jelima: tartar od brancina na aromatiziranom baguettu s emulzijom od naranče, maslinovog ulja i meda (restoran "Kukuriku"), nova fritaja sa škampima, pršutom i pjenicom od tartufa ("Le Mandrać"), filet zubaca na kremi od jabuka, redukcije grdobine i kukurme s prašinom od kave i capesanta s crnim tartufom i emulzijom od njenih jezika. Za kraj su sva tri restorana pripremila tris desert: flambirane smokve na kremi od maskarponea, čokoladni fudge sa sladoledom od kruške i ružmarina te rapsku tortu.

Hrvatska je jedina članica te udruge koja nije u Europskoj uniji

Treba naglasiti da je Hrvatska jedina zemlja koja nije članica Europske unije, a koja ima svoje predstavnike u JRE-u. Na eventu je bio prisutan i Tomaž Kavčič, predsjednik slovenskog ogranka JRE-a. "Veliki je to uspjeh za nove članove kao i veliko priznanje za gastronomiju i kvalitetni turizam Kvarnera", naglasio je Fernetich. "Nadam se da ću se u potpunosti moći osloniti na potporu institucija Primorsko-goranske županije, prije svega na onu od strane Turističke zajednice županije i lokalnih turističkih zajednica", dodao je.

Vlada uvjerenje da neće proći puno vremena, a da će se ponovo veseliti novim članovima iz Hrvatske kao što su to neki restorani u Zagrebu, koji uspješno i uvjereno idu putem kvalitetne kuhinje začinjene strašću i talentom. "Imati skupinu restorana koji predstavljaju i promoviraju najbolje proizvode i najbolja vina ove zemlje priznate na europskoj razini, najbolji je odgovor na ono što bismo željeli da bude hrvatska turistička strategija temeljena na kvalitetnom turizmu koji ističe njezina bogatstva, autohtone proizvode i kulturu. Stvaranje mreže i intenzivne razmjene iskustava unutar ove prestižne gastronomske grupacije na europskoj razini sigurno je velika marketinška prilika, i uvelike ovisi o nama koliko ćemo to znati koristiti", rečeno je.

Pročitajte više