Novi indonezijski zakon zabranjivat će poljupce u javnosti

U DUGOOČEKIVANOJ reviziji indonezijskog kaznenog zakona, ljubljenje u javnosti bit će kažnjavano s do deset godina zatvora i kaznom koja se penje do 32,800 američkih dolara, kaže se u izvješću objavljenom u subotu.

Javno ljubljenje samo je jedna od mjera zaštite javnog morala uvedenih u nacrt novog zakona koji također zabranjuje nevjenčanim parovima zajednički život i daje vlastima pravo da pretraže domove onih za koje se sumnja da krše zakon.

"Novi zakon ide predaleko", rekla je pravnica i borac za ženska prava Nursyahbani Katjasungkana.

"Što s turistima? Hoćemo li i njih goniti?", upitao se pravni stručnjak Andi Hamzah. "Ne mislim da bi svaki nemoralni čin trebao postati zločin", dodao je.

Kritičari smatraju da, osim što novi zakon previše zadire u privatni život, on također krši ljudska prava i pravo na izražavanje. Prije nego stupi na snagu novi zakon mora usvojiti parlament.

Od šezdesetih godina prošlog stoljeća kritičari tvrde da je kazneni zakon kojega su donijeli Nizozemci još 1886. zastario i pozivaju na njegovu reviziju. Vlada je počela raditi na novom zakonu ranih osamdesetih godina, ali je njegov nacrt dovršen tek prošlog mjeseca.

Pročitajte više