Novi iPhone X samo što nije stigao, ali postoji jedan veliki problem

Foto: Press/Apple

OPRAVDANO ili ne, Appleov iPhone X vjerojatno je najiščekivaniji pametni telefon godine. Perjanica njihove ovogodišnje ponude koju, uz desetku, čine 8 i 8 Plus, očito je ono što kupci žele jer zapravo se radi o jedinom uistinu novom uređaju koji su ove godine predstavili.

Dizajn gotovo u potpunosti lišen bezela, OLED zaslon, Face ID, odlazak tipke Home i još par sitnica, pretvorili su X u poželjni uređaj što se negativno odrazilo i na prodaju neimpresivne osmice i nešto atraktivnijeg 8 Plus.

Ljude očito nije odbila ni paprena cijena od minimum tisuću dolara. Ipak, treba istaknuti da je iščuđavanje nad cijenom zapravo nepravedno jer konkurencija je ove godine došla s podjednako skupim, a u slučaju Mate 10 Pro i skupljim uređajem.

Odluku o tome isplati li se za pametni telefon iskeširati desetak tisuća kuna ili ne, donosite sami i u konačnici je bespredmetno raspravljati o cijenama luksuznih artikala. Posebno u slučajevima kada će vas sasvim funkcionalna alternativa koštati barem upola manje.

Ukratko, svi znamo da je iPhone X skup, ali ne radi se o lijeku koji vam je nasušno potreban, nego o luksuzu, a luksuz se plaća.

Želite iPhone x? Možda ćete se načekati

Međutim, ono što biste trebali znati jest da ćete svoj luksuzni uređaj vrlo vjerojatno još par mjeseci gledati isključivo na internetu.

Naime, još smo prošli mjesec pisali o mogućnosti da će iPhone X doći u ograničenom broju primjeraka, ali problem nije u kvalitetnim OLED zaslonima (kao što su neki pretpostavljali) već Face ID-u i komponentama potrebnim da bi tehnologija funkcionirala.

Da ne ulazimo u tehničke pojedinosti, sporne komponente tanke su i lako lomljive, što znači da masovna proizvodnja podrazumijeva brojne prepreke koje nije lako zaobići.

U čemu je problem?

Bloomberg piše kako je Apple u inicijalnom pokušaju da proizvede adekvatnu količinu komponenti ostvario uspjeh od mizernih 20%.

Međutim, problem je u tome što je Apple, u nastojanju da proizvede dovoljnu količinu, navodno spustio specifikacije za Face ID, a samim time i preciznost senzora, što je loša vijest za potrošače kojima je sigurnost bitna i potvrda sumnji cinika koji su od samog početka tvrdili da je Appleov ID barem generaciju uređaja udaljen od funkcionalne tehnologije. Tehnologije koja je, ne smijemo zaboraviti, podbacila već tijekom prezentacije.

Iz Applea poručuju da su napisi Bloomberga potpuno netočni te da će Face ID postati "zlatni standard autentifikacije" koji će i dalje biti u skladu s obećanjima koje je kompanija dala tijekom rujanske prezentacije (1:1000000 da vam telefon otključa netko drugi osim vas).

Stvarno velik problem ili zanemariva poteškoća?

Iako je riječ o prilično velikom problemu, ne treba se zanositi idejom da će se ove tehničke poteškoće značajno odraziti na potražnju. Oni koji žele najnoviji iPhone uzet će se ga bez obzira na napise koji su ionako interesantni tek manjem dijelu kupaca, a to je li Face ID više ili manje siguran od klasične lozinke, manje je bitno. Prisjetimo se samo propusta koji su se pojavili kada je Apple predstavio Touch ID. Nitko nije mario za relativno klimav početak jer, budimo realni, radi se o kvalitetnim uređajima. 

Štoviše, puno bi više problema mogli imati zbog "bugovitog" operativnog sustava koji ni nakon tri zakrpe ne funkcionira onako kako bi trebao.

Sve ovo daleko je bitnije samom Appleu koji bi, pokaže li se iPhone X kao uređaj prepun propusta, godinu mogao završiti neslavno. Pogotovo ako u obzir uzmemo nimalo impresivne rezultate koji su ostvarili s "osmicama" koje ove godine nisu stvarale duge redove pomahnitalih kupaca. Neki analitičari predviđaju da bi vrijednost njihovih dionica 3. studenog mogla biti "katastrofalno niska".

Bilo kako bilo, prednarudžbe će stizati, a hoće li Apple zadovoljiti potražnju, pokazat će vrijeme.

Ipak, ne smijemo zaboraviti da Apple imaju jaku bazu vjernih fanova koji, ne bude li dovoljno uređaja u ponudi, neće automatski prijeći "u zagrljaj" Samsunga, Huaweija ili Googlea.

Pročitajte više