Novi modni trendovi među kućnim ljubimcima

ZABORAVITE mačke, pse i kanarince. Današnji modno osviješteni ljubitelji životinja za kućne ljubimce radije biraju pitone, krokodile, tarantule, majmune ili lavove.

Trgovina egzotičnim životinjama buja u Španjolskoj, jednoj od svjetskih oaza toga posla, gdje divlje životinje bez problema nalaze kupce.

"Španjolska je vjerojatno glavna ulazna točka egzotičnih životinja u Europsku uniju", rekla je Mariana Sanz de Galedano, predsjednica Nacionalne udruge za zaštitu životinja.

Tako, primjerice, uobičajeni pet-shop u Madridu nudi kameleone i iguane, umjesto staromodnih zečeva, hrčaka ili gvinejskih praščića.

Vjeverica, činčila ili skočimiš više nisu dovoljni da bi zadovoljili želju kupaca za novitetima, kažu trgovci.

Tko bi poželio takve životinje? Velik broj ljudi, kojima ne smetaju visoke cijene. Gorila se, primjerice, prodaje za 60.000 eura, a krokodil za 1.200 eura.

Smještenoj na raskrižju putova između Afrike i Latinske Amerike, na Španjolsku otpada 30 posto ukupne svjetske trgovine egzotičnim životinjama, od kojih su mnoge proglašene zaštićenim vrstama.

Neke od njih su prokrijumčarene, no neke su legalno uvezene, kaže Sanz de Galedano. "Uvoz životinja zakonit je ako uvoznici imaju potvrdu da su uzgojene u zatočeništvu. No, velik broj takvih potvrda su krivotvorene ili se odnose na druge životinje, a ne na one koje se uvoze", dodala je.

Nacionalna udruga veterinara procjenjuje da je u Španjolskoj oko 60.000 reptila i više od 100.000 egzotičnih ptica, a mnoge od njih vlasnici ne drže se u odgovarajućim uvjetima. Tako su ih neki smjestili u podrume, a neke je policija pronašla čak u diskotekama, gdje su zabavljali publiku.

Stručnjaci upozoravaju da je trgovinu životinjama teško kontrolirati, jer su u zemljama podrijetla vlasti potkupljive i taj im je posao značajan izvor prihoda.



(Hina) bcav bcav

Pročitajte više