Novi problemi za Bugatti Veyron

BUGATTI je upozorio NHTSA kako će se suočiti sa ozbiljnim financijskim problemima ukoliko bude prisiljen uskladiti Veyron s rigoroznim sigurnosnim standardima koji na snagu stupaju u rujnu, javlja Financial Times.

Prema riječima predstavnika tvrtke, preinake na automobilu uzrokovat će porast cijene za čak deset posto što bi moglo imati katastrofalan učinak na prodaju. Veyron na sjeverno-američkom tržištu stoji 1,53 milijuna USD.

Ukoliko će se doista morati ispoštovati standard primjene "pametnih" zračnih jastuka Bugatti bi u naredne tri godine mogao izgubiti značajan dio zarade. Naime, čak i ukoliko bude izuzet iz novog pravilnika, gubitak će zbog loše procjene tržišta iznositi nekoliko milijuna dolara. Naime, prilagodba novog modela ugradnji sporne opreme rezultirala bi odgađanjem lansiranja noviteta i zaustavljanjem proizvodnje trenutno aktualne generacije već 2008. godine.

Na kraju prosvjedne note Thomas Bscher, predsjednik Bugattija je čak naveo da bi negativan odgovor mogao značajno unazaditi poslovanje tvrtke na tržištu, što bi u konačnici moglo rezultirati i povlačenjem s kontinenta. I to sve zbog ugradnje zračnih jastuka koji epitet "pametni" nose zbog mogućnosti da usklade stupanj djelovanja prema dobi putnika kojeg štite.

Dakle, ispada da si tvrtka u vlasništvu Volkswagena ne može priuštiti preinake u vidu ugradnje novih zračnih jastuka na milijun eura vrijednom proizvodu.

Iako se može očekivati pozitivan odgovor NHTSA, teško da je itko uspio povjerovati proizvođaču jednog od najskupljih serijskih automobila na svijetu. Isti priziv uputilo je još nekoliko proizvođača među kojima su Ferrari, Spyker i Lotus. Ima li licemjerstvu kraja?

Pročitajte više