Objašnjeno je: Evo zašto je tuljan bacio hobotnicu kajakašu u facu

Screenshot: Instagram

OVOG tjedna svijet je obišla snimka na kojoj tuljan kajakašu Lyleu Mulineru u lice baca hobotnicu. Prizor je svojom GoPro kamerom snimio Taiyo Masuda pored obale Kaikoura nedaleko od Novog Zelanda.

Mnogi su se zapitali što je potaknulo tuljana na taj čin, a znanstvenici tvrde da je objašnjenje vrlo jednostavno. Tuljan je želio onesvijestiti hobotnicu prije nego što je pojede. Naišavši na kajak i kajakaše pomislio je da su kamen pa je na njih svom snagom odbacio hobotnicu, tvrde znanstvenici s Nacionalnog instituta za istraživanje vode i atmosfere s Novog Zelanda.

"Tuljani će pokušati izvući plijen iz vode, odnosno na površinu vode kako bi dobili prednost u borbi. Kad ih izvuku van, bacat će ih uokolo kako bi ih onesvijestili. U tim je trenucima uobičajeno da tuljan baca hobotnicu po tvrdim predmetima kako bi je rastrgao. U očima ovog tuljana, kajakaš se činio kao dovoljno tvrd predmet za to", napisali su iz Instituta na Facebooku.

Muliner je opisao kako je događaj izgledao iz njegove perspektive.

"Sjedio sam na kajaku usred oceana kad se tuljan iznenada pojavio. Pomislio sam: 'Čovječe, što se upravo dogodilo?' Bilo je čudno, događalo se jako brzo i mogao sam osjetiti kako su mi tvrdi dijelovi hobotnice udarili u lice", rekao je.

Otkrio je i da je, iako se hobotnica žestoko borila, tuljan na kraju pobijedio.

Pročitajte više