Objavljena su rješenja ispita iz matematike na državnoj maturi. Kako biste vi prošli?

Ilustracija: Zeljko Lukunic/PIXSELL

OVOG tjedna završeno je polaganje državne mature na ljetnom roku. Posljednji predmet koji su maturanti morali riješiti bio je matematika. 12 tisuća učenika pisalo je A razinu matematike, a posebno ih je namučio jedan zadatak s otokom. Bilo je čak i suza. B razinu matematike pisalo je 17 tisuća učenika, a dio njih za Srednju.hr rekao je da im ispit i nije bio toliko težak. 

Nekima ispit s niže razine nije bio težak

"Iskreno, ispit iz B razine matematike i nije bio toliko težak. Nadam dobrom rezultatu. Najteži dio ispita su bili zadaci koji smo samo trebali napisati rješenje", rekla je maturantica Jasmina. "Iskreno, nije bilo toliko teško. U prvom dijelu ispita se moglo skupiti bodova za prolazak. Drugi dio je ipak bio nešto zahtjevniji, a to mi je ujedno bio i najteži dio ispita", kazala je Tea.

No bilo je i onih koji smatraju da je ispit ove godine bio teži nego prošle. "Ovogodišnja matura je bila znatno teža u usporedbi s prošlom godinom. Išla sam na pripreme u školi, ali većinom sam vježbala sama. Iskreno sam razočarana kako sam napisala jer sam dosta vježbala", rekla je Ana.

>> Objavljeno rješenje zadatka s otokom koji je namučio maturante. Jeste li ga vi znali?

Objavljena su i rješenja s obje razine, a mi smo odlučili provjeriti koliko dobro vam ide matematika. Pred vama je nekoliko pitanja s B razine. Pokušajte ih riješiti i javite nam u komentarima kako ste prošli. 

Pročitajte više