Obnovljeni BMW X5

OVOGODIŠNJI salon automobila u Frankfurtu donosi mnoštvo zanimljivih novosti među kojima je svakako vrijedna spomena najava skorog facelifta poznatog BMW-ovog modela iz SUV klase.

Iako će u Frankfurtu sigurno biti u sjeni mlađeg i manjeg brata, modela X3, obnovljeni X5 neće proći nezamijećen. Ipak je riječ o jednom od najpopularnijih  luksuznih terenaca, koji i danas, četiri godine nakon predstavljanja, bilježi dobre prodajne rezultate. Kako bi mu u naletu sve brojnije konkurencije osigurali mirnu budućnost, BMW je odlučiio temeljito obnoviti model. 
 
 Najveće promjene skrivene su ispod i dalje modernog odijela. Dok je vanjski i unutarnji izgled tek minimalno dotjeran, promjene mehaničke prirode su bile opsežne. Tako je ugrađen novi  Xdrive inteligentni pogon na sve kotače, koji će se u jednoj od varijacija ugrađivati i u manji X3.

Zahvaljujući novom pogonu, najveći bavarski terenac bi trebao biti uvjerljiviji izvan asfalta, što se donekle spočitavalo dosadašnjem modelu.

Iako su zadržane poznate oznake (4.4i, 3.0d) X5 je dobio nove motore. Iza oznake 4.4i se krije moćni V8 benzinac, poznat iz modela 745, koji je za potrebe SUV temeljito prerađen. Maksimalna snaga iznosi 235/320 kW/KS, što je dovoljno da skoro dvije tone teško vozila ubrza do 100 km/h za okruglih 7 sekundi i potjera do krajnjih 240 km/h.

Dizelaš sada razvija 160/218 kW/KS i 500 Nm okretnog momenta. Uz uvjerljive performanse (8.3 s 0-100 km/h, 210 km/h) izvedbu karakterizira i razumna potrošnja goriva, koja u mixu iznosi 8.4 l/100 km.

Oba motora će se isporučivati sa 6-stupanjskim automatskim mjenjačem, koji će kod benzinskog modela biti dio serijske opereme. 3.0d će se u Europi prodavati po cijeni od oko 44.000 eura, dok će 4.4i izvedba stajati oko 62.000 eura.

Polovicom iduće godine na tržištu će se pojaviti top izvedba 4.8iS, koja će najviše poklonika steći na tržištu SAD-a gdje je X5 posebno popularan.

Pročitajte više