Od samurajske do sado-mazo tehnike: Satomi prikazala umjetnost vezivanja

KANADSKA umjetnica i koreografkinja Satomi izvela je u zagrebačkoj Močvari performans "Wabisabi", čest pojam u japanskoj kulturi koji bi se mogao interpretirati kao oprečne emocije probuđene bljeskom ljepote. Wabi je oblik savršene ljepote koja je naočigled uzrokovana nesavršenošću ili asimetrijom, dok je Sabi vrsta ljepote koja dolazi sama s procesom starenja. Satomi kombinira japansku umjetnost vezivanja - Kinbaku i kaligrafiju - Shuji, kako bi prisutne odvela u svijet egzotične erotike.

Kroz izobrazbu gejše je upoznala i savladala mnogobrojne vještine koje vežu japansku ženu za muškarca. Moćna tradicija koja usmjerava i oblikuje muško-ženske odnose u Japanu inspirirala je njen umjetnički stil koji se temelji na miješanju japanske i zapadnjačke simbolike.

Svojom umjetnošću Satomi naglašava i ukazuje na izopačene vrijednosti i djelovanja zapadnog svijeta. Primjer je i Kinbaku, umjetnost vezivanja kojom je Satomi ovladala, a svoje porijeklo vuče iz samurajske vještine vezivanja zarobljenih protivnika. No, Kinbaku je u svijesti zapadnjačkog uma željnog nepoznatih, novih tehnika tretiranja tijela, korišten u sado-mazo subkulturi.

Pročitajte više