Odbijen im zahtjev za partnerstvo, sad tuže Srbiju: "Ljubav mora biti zakon"

Foto: Crowd Justice

JELENA DUBOVIĆ i Sunčica Kapunović iz Novog Sada u vezi su četiri godine, a 2016. godine su se i zaručile. Nakon što ih je tamošnji matični ured odbio u namjeri da sklope civilno partnerstvo, odlučile su ih tužiti i time postale prve pripadnice LGBT manjine koje su to učinile u Srbiji.

U travnju su, naime, u matičnom uredu iz prve ruke doznale ono što je u Srbiji opće poznato - takve i slične zajednice mogu sklapati samo muškarac i žena, a sve su zabilježile i u videu. Zbog toga su, kažu, odlučile reagirati i angažirale su odvjetnicu Marjanu Majstorović, a njihova priča došla je i do inozemnih agencija.

"Puno istospolnih parova u Srbiji ne želi istupati pa smo se odlučile zauzeti za sve nas i pokušat ćemo pobijediti. Ne bojimo se. Dosta nam je skrivanja, ne radimo ništa loše", izjavile su djevojke za Reuters.

27-godišnja Jelena zaprosila je dvije godine stariju Sunčicu još prije tri godine, svjesna da će, žele li stvarno i službeno sklopiti partnerstvo, morati ući u pravnu bitku. Njihova odvjetnica izjavila je da bi slučaj mogao doći do Europskog suda za ljudska prava.

Zbog svog cilja i visokih pravnih troškova koji će uslijediti otvorile su i stranicu na kojoj prikupljaju sredstva, a dosad su skupile više od deset tisuća kuna.

Iako je premijerka Srbije Ana Brnabić javno priznala da je gay te s partnericom prije nekoliko mjeseci dobila dijete, LGBT prava u toj su zemlji, piše Reuters, i dalje ugrožena. Homoseksualnost je dekriminalizirana 1994. godine, ali gay osobe se i dalje boje da će, ako se dozna za njihovu seksualnu orijentaciju, ostati bez posla, pa čak i domova.

Pročitajte više