Opel GT: Povratak kulta

DRUŠTVU reinkarniranih ikona uskoro će se pridružiti još jedna. Opel u Ženevi predstavlja GT, dinamični roadster američkih korjena.

Nasljednik kultnog Opela s početka 1970-tih donosi veliki povratak Opela na sportsku scenu. Nakon više-manje uspješnog Speedstera div iz Russelheima je ponukan značajnim porastom interesa za ovakve automobile hrabro zakoračio u prošlost i obogatio svijet još jednim proizvodom velikog potencijala.

Ono što nas čeka već se desilo s druge strane bare, gdje GM-ovi klonovi (Pontiac Solstice i Saturn Sky) bilježe odličnu prodaju.

Ukratko, GT je sportski dvosjed naglašene dinamike i velike doze privlačnosti. Koncepcija je dobro poznata. Nesputani automobilčić s arhitekturom čije glavne premise su motor (benzin) sprijeda, pogon straga, a u sredini dva sportska sjedala iz kojih puca pogled u nebeske visine.

Minimalizam proistekao iz višegodišnjeg flerta s Lotusom ovdje neće biti toliko uočljiv. Barem ne po pitanju opreme ili u prijevodu, asketski stil je ustupio mjesto sportskom luksuzu.

U prilog tome ide i činjenica kako Opel svoj novi model stavlja uz bok svojim otvorenim adutima, Tigri i Astri TwinTop, i predstavlja kao automobil za svakodnevno korištenje.

Za razliku od američkih modela (Solstice, Sky), GT pogoni dvolitreni turbo-benzinac iz Ecotec obitelji s 260 KS maksimalne snage. U pogledu performanski može se očekivati manje od šest sekundi za ubrzanje do 100 km/h, te maksimalna brzina veća od 230 km/h. 

Američke gene otkrivaju tek detalji. Tako GT komunicira s podlogom putem ogromnih 18-inčnih kotača, dok se konkurencija (Mazda MX-5, Toyota MR2) zadovoljava s dva broja manjom obućom.

U svakom slučaju, novi GT je savršen primjer kako bi General Motors u budućnosti trebao koristiti svoje globalne resurse. Dizajn je inspiriran konceptnim automobilom VX Lightning kojeg je 2003. osmislio GM Advanced Design Studio iz Birminghama (Engleska) povodom stote godišnjice branda Vauxhall.

Model će se sklapati u Wilmingtonu (Delaware, SAD), zajedno sa sestrinskim modelima Pontiac Solstice i Saturn Sky.Dolazak Opelovog roadstera ne europsko tržište zakazan je za proljeće iduće godine.

M.N.

Pročitajte više