Opet problemi s vrtnim patuljcima

POLICIJA u francuskom mjestu Saint-Diedes-Vosges neuspješno pokušava riješiti problem beskućnih vrtnih patuljaka, oslobođenih nakon što ih je oteo francuski ogranak Fronte za oslobođenje vrtnih patuljaka.

Više od 40 vrtnih patuljaka nalazi se u jednoj sobi policijske postaje u tom mjestu blizu Strasbourga, uzaludno čekajući da njihovi vlasnici dođu po njih. Oni su dio skupine od oko 75 patuljaka koje je Fronta za oslobođenje vrtnih patuljaka oslobodila još 2001., ostavivši ih ispred lokalne katedrale.

Vlasnik samo jednog od njih pojavio se ovog tjedna na "dan vraćanja patuljaka" kojega je policija organizirala u nadi da će se riješiti neželjenih gostiju.

"U nastojanju da ih oslobodi, Fronta za oslobođenje ih je praktički stavila u zatvor", rekao je agenciji Reuters policajac Sylvain Brucker, koji je dodao da bi lokalni sud mogao donijeti odluku o njihovoj prodaji na policijskoj aukciji. "Možda ima ljudi s vrtom koji bih ih htjeli usvojiti", rekao je.

Javnost je za Frontu za oslobođenje vrtnih patuljaka prvi put čula sredinom 1990-ih, nakon serije napada na vrtove radi "oslobađanja" vrtnih patuljaka" i njihova "vraćanja u divljinu".

Prema proglasu što ga je Fronta objavila na internetu, njezina je svrha "oslobađanje vrtnih patuljaka u cijelom svijetu... jer, predugo je taj divan narod trpio okrutno postupanje ljudi".

Skupina je doživjela težak udarac 1997., kad je sud u sjevernoj Francuskoj osudio jednog od njezinih vođa na uvjetnu kaznu zatvora i novčanu kaznu zato što je sudjelovao u nestanku oko 150 vrtnih patuljaka.

Fronta je ponovno došla na naslovne stranice 1998., kad je ispod mosta u Brieyu u istočnoj Francuskoj pronađeno 11 obješenih vrtnih patuljaka koji su "počinili samoubojstvo". Nedaleko je pronađeno pismo u kojemu je stajalo: "Kada budete čitali ove riječi, više nećemo biti dijelom vašeg sebičnog svijeta u kojemu služimo samo kao ukras".

Jedna od spektakularnih akcija Fronte bila je i otmica 20 vrtnih patuljaka s izložbe u Parizu 2000. Fronta je tada zatražila zatvaranje izložbe i oslobađanje svih patuljaka, ali su organizatori odbacili njezine prijetnje.

O Fronti se u posljednjih par godina manje čuje.

Pročitajte više