Originalne Elvisove matrice na prodaju

DVIJE matrice za izradu prvih snimaka Elvisa Presleyja za legendarni Sun Records pronađene su slučajno na jednom tavanu u Engleskoj, a danas vrijede tisuće funti, javlja BBC.

Jedan je škotski obožavatelj RandB glazbe 1968. godine u prodavaonici ploča u Memphisu, povezanoj sa Elvisovom snimateljskom kućom Sun Studios, kupio nekoliko ploča na 78 okretaja.
Ne znajući kako bi ih osigurao za putovanje kući, zamolio je za pomoć prodavača. Ovaj mu je za pakiranje ponudio dva para posrebrenih metalnih ploča koje su služile za izradu vinil ploča, a ležale su u prodavaonici.

´Tako je upakirao svoje ploče na 78 okretaja i vratio se u Englesku. Nije uopće obratio pažnju na te posrebrene ploče´, kaže Ted Owen iz aukcijske kuće Cooper Owen.

Ispostavilo se da su to originalne ploče za tiskanje kalupa na kojima su se urezivale singlice za pjesme ´That´s All Right´ i ´Mystery Train´.

Ploče su stavljene na prodaju kod londonske aukcijske kuće Cooper Owen, a mogle bi postići cijenu od 20 do 30 tisuća funti.

Aukcija koja će se održati 20. veljače uključivat će i druge Presleyjeve predmete, kao što su notni zapisi, autogrami i njegova voštana figura u punoj veličini.

Naći će se tu i ´kutija za travu´ koju je John Lennon koristio za marihuanu i cigaretni papir u svojoj kući u Weybridgeu.

Rukom pisana bilješka njegove prve supruge Cynthie Lennon kaže da je kutija služila da drogu drži ´podalje od znatiželjnih pogleda domaćica i punica´, a pretpostavlja se da bi mogla postići cijenu od 15.000 funti.

Pročitajte više