Osam stvari koje morate znati o analnom seksu

Foto: Shutterstock

ANALNI seks čini se kao tabu, no iza zatvorenih vrata, mnogo ga parova prakticira. 

Prema istraživanju jednog američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, 36% žena i 42% muškaraca analni seks probalo je barem jednom. 

Bilo kako bilo, analni seks postao je dovoljno mainstream da se o njemu priča, a evo i osam stvari koje bi, prije nego se u njega upustite, trebali znati.

Ne bi je trebalo boljeti

"Premda bi osjećaj u početku mogao biti čudan, analni seks ako se prakticira ispravno, ne bi smio biti bolan", tvrdi stručnjakinja Alyssa Dweck. Preporuča i korištenje lubrikanta, a ako žena ima problema s probavom ili s hemeroidima, bolje je ne upuštati se u eksperimente.

Neće je raširiti

Neki ljudi misle kako analni seks vodi inkontinenciji što nije slučaj. Isto tako, analni otvor raširit će se da akomodira penis (ili igračku) koja ulazi, a nakon čina vratit će se u normalu. Isto kao i kod vršenja velike nužde, uostalom.

Može priuštiti ženi orgazam

Za neke žene, analni seks može biti vrlo senzualno iskustvo. Anus je vrlo bogat živčanim završecima čije stimuliranje može biti toliko intenzivno da dovede do orgazma.

Počnite polako

Bitno je početi polako jer naglo prodiranje može uzrokovati veliku bol. Doktor Ferrer s jednom medicinskog instituta savjetuje kako je prvi puta možda najbolje probati nakon što je žena doživjela orgazam jer tad je najopuštenija.

Sve je u komunikaciji

Prije nego skinete odjeću, pričajte s partnerom, a doktor Ferrer nalaže kako nije loše dogovoriti "safe word" ako se stvari otmu kontroli. "Nekad nije lako prepoznati stenje li žena od užitka ili boli pa nije loše imati sigurnosnu riječ", smatra Ferrer.

Koristite kondome

Čak i ako ste u monogamnoj vezi, kad je analni seks u pitanju, kondomi su jako dobra ideja. Osim što će vas sačuvati od potencijalnih bolesti, omogućuju lakši ulazak. Također, ako "šaltate" iz analnog u vaginalni seks, preporučljivo je promijeniti kondom. 

Isprobajte igračku

"Igračke mogu biti sjajan način za istraživanje i igranje", kaže Ferrer. Pripazite samo da igračka bude prilagođena za analni seks jer nije nemoguće da zapne, a to nije nešto što želite objašnjavati doktoru.

Ne sviđa vam se? Nemojte

Seksolozi se slažu kako bi seks trebao biti zabavan, a ako vam se ideja analnog seksa ne sviđa ni ne čini zabavnom, jednostavno je izbjegnite i nađite druge načine za zabavu u krevetu.

<br>

Pročitajte više